Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj navýší částku, kterou rozdělí městům a obcím na podporu rozvoje

V rámci Programu obnovy venkova schválili krajští radní zvýšení částky na podporu rozvoje měst a obcí. Celkem kraj rozdělí mezi obce a svazky obcí téměř 27 milionů korun, záměr musí být ještě schválen krajským zastupitelstvem.

„Původně mělo na různé projekty putovat 25,2 milionu korun s tím, že pro obce bylo vyčleněno 20 milionů a pro dobrovolné svazky obcí 5,2 milionu korun,“ uvedl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Díky penězům, které se podařilo ušetřit z vyúčtovaných projektů z předchozího roku, byla rezerva programu navýšena o 1 665 500 korun. Celková výše částky tak činí 26 864 971,20 korun, jak uvedl v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje.

Opravy a rekonstrukce v obcích

Mezi obce se rozdělí částka 21 145 671,20 korun, díky ní bude možné např. vybudovat nový chodník ve Zdislavě, opravit silnice v Krásném Lese, rekonstruovat střechu na mateřské škole v Provodíně, vybudovat veřejné osvětlení v Nové Vsi nad Popelkou či revitalizovat zeleň na hřbitově v Proseči pod Ještědem.

Dobrovolným svazkům obcí připadne 5 719 000 korun. Peníze využijí třeba na poradenství v oblasti regionálního rozvoje v mikroregionech Frýdlantsko a Podkozákovsko a také Svazek obcí Novoborska. Dále bude možné pořídit třeba automobil s vysokozdvižnou plošinou pro Mikroregion Tábor.

Kvůli pandemii výše částky klesla, teď se vrací do normálu

„Celkem se sešla stovka žádostí. U svazků obcí získalo podporu všech dvanáct, u jednotlivých obcí je situace taková, že 71 žádostí obdrží podporu v požadované výši, pět ve zkrácené a 12 žádostí obcí se příspěvku nedočká z důvodu nedostatku financí v programu nebo nízkého bodového hodnocení,“ doplnil Ulvr.

Výše částky, která letos podpoří jednotlivé projekty, signalizuje po nedávném covidovém útlumu pozvolný návrat k obvyklým poměrům a jejich stabilizaci. „V roce 2018 jsme rozdělili přes 28 milionů korun, rok nato to bylo nejvíc v historii kraje – přes 29 milionů. Roku 2020 však příspěvek kvůli restrikcím přijatým k udržení vyrovnaného krajského rozpočtu v souvislosti s koronavirovou pandemií představoval pouze 20 milionů. Vloni to bylo 27,2 milionu a jsem rád, že nyní, kdy po navýšení činí výše částky 26,8 milionu korun, opět můžeme obcím pomáhat v podstatě téměř stejně tak, jak tomu bylo v uplynulých letech,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

V rámci Programu obnovy venkova lze žádat například o příspěvky na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, komplexní úpravu návsí, náměstí, na obnovu a zřizování veřejné zeleně, tedy parků, alejí, sadů, opravu a výstavbu komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mostků, zálivů autobusové dopravy, parkovišť a zpevněných ploch, projekty na vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice, integrované projekty venkovských mikroregionů a obnovu válečných hrobů. Z programu lze získat dotaci ve výši 30–70 % celkových nákladů na projekt.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, města, obce, rozvoj, podpora, obnova venkova, rekonstrukce, stavby, projekt, venkov, Jiří Ulvr, Martin Půta, Zdislava, Krásný Les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj navýší částku, kterou rozdělí městům a obcím na podporu rozvoje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.