Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ochránce zvířat z liberecké zoo usvědčil překupníka s lidoopími lebkami v Kamerunu

V Kamerunu se podařilo dopadnout překupníka, který obchodoval nejen s lebkami lidoopů. Zločince usvědčil po několika měsících vyšetřování Arthur Sniegon, pracovník liberecké zoo a zakladatel českého neziskového spolku Save-Elephants. Překupníkovi hrozí až několik let za mřížemi.

Oganizace Save-Elephants se ve střední Africe zaměřuje nejen na ochranu slonů, chrání jakékoli živočichy, kteří jsou ohroženi obchodem na černém trhu. Ve spolupráci s organizací CCBC, která její aktivity dlouhodobě podporuje, se podařilo v uplynulých týdnech zatknout překupníka obchodujícího s lebkami lidoopů.

Překupník působil v anglofonní části Kamerunu. Obchodoval s produkty všeho druhu; nabízel např. bezobratlé živočichy, plazy, ptáky, hadí jed, různé trofeje, luskouní šupiny a především pak kostry a lebky savců – nejčastěji se jednalo o předměty z ohrožených živočichů, jako jsou šimpanzi, gorily, mandrilové a drilové.

Jak probíhalo vyšetřování

Zločinec komunikoval se zákazníky na sociálních sítích, právě tam se s ním spojili také podporovatelé spolku Save-Elephants.

„V polovině roku 2021 proběhla první komunikace. Byla on-line a jednalo se o vyjednávání legálních obchodů s nechráněnými druhy brouků pro entomologické sbírky. V následujících měsících se s překupníkem setkali kamerunští kolegové ze Save-Elephants osobně, ověřili reálnou existenci podezřelého, jeho nabídky hmyzu a zahájili diskuzi o jeho nabídkách lebek lidoopů,“ uvedla organizace v tiskové zprávě.

Ochranáři z liberecké a ostravské zoo pomohli dopadnout indonéského pašeráka ohrožených druhů zvířat

Ochranáři zvířat z liberecké a ostravské zoologické zahrady se podíleli na zatčení významného pašeráka ohrožených druhů zvířat na indonéském ostrově Sumatra. Zátah se připravoval několik měsíců, v pašerákově domě byl nalezen kriticky ohrožený...

Letos v březnu se Arthur vydal do kamerunského města Buea s cílem sejít se s překupníkem, ověřit pravost nabízeného zboží a začít organizovat jeho zatčení. Během setkání pořídil audio/video záznam. Zločinec měl v nabídce dvě lebky goril, jednu lebku šimpanze a pět lebek menších druhů primátů (pravděpodobně guerézy a kočkodani), za zboží požadoval několik tisíc USD.

Lebky kriticky ohrožených druhů

„Zvířata byla údajně lovena na zakázku překupníků nebo klientů, maso bylo z velké části využito jako tzv. bushmeat ke konzumaci ve vesnici. Lebky samotné byly neprofesionálně očištěny a vyuzeny. Kupci pocházeli většinou ze Západní Afriky, ale také Evropy a Asie,“ informovala organizace.

Lebky zvířat patřily pravděpodobně kriticky ohroženým gorilám nížinným a možná nejohroženějšímu poddruhu šimpanze.

Zločinec do poslední chvíle nic netušil

Po kontaktování místní nevládní organizace LAGA (Last Great Ape Organization) ze sítě EAGLE Network Arthur dále komunikoval se zločincem, chystala se akce na jeho zadržení s ozbrojenými složkami.

Překupník byl vylákán do dvě hodiny vzdáleného města, kde mělo dopadení proběhnout. Po zatčení se při prvním výslechu přiznal ke své dlouhodobé činnosti. Soudní líčení by mělo proběhnout 22. dubna, zločinci hrozí 1 až 3 roky odnětí svobody.

Atrhur s organizací podnikl v minulosti opakované zátahy na překupníky, naposledy v lednu a únoru 2021 v Kongu, kdy bylo zatčeno 6 překupníků se 101 kg slonoviny.

Nové populace lidoopů objevují primatologové, ale i pytláci

Nelegální obchod s lebkami a jinými částmi těl lidoopů představuje velký problém. Primatologové v Kamerunu objevují stále nové populace goril a šimpanzů, ohrožují je však pytláci a překupníci.

Jak uvádí Scherer na serveru mongabay.com (2017), každý rok jsou zadržené desítky překupníků. Jen během čtyřměsíčního období v roce 2015 bylo v Kamerunu dopadeno 22 dealerů, kteří nabízeli 16 končetin lidoopů, 24 hlav goril a 34 lebek šimpanzů. Vypadá to, že se daří zachytit pouze 10 % případů takových obchodů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Save-Elephants

Štítky Zoo Liberec, ochranáři, ohrožená zvířata, překupník, dopadení, ilegální obchod, gorila, šimpanz, Kamerun, obchod, živočichové, Afrika, Evropa, Asie, Kongo, Západní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ochránce zvířat z liberecké zoo usvědčil překupníka s lidoopími lebkami v Kamerunu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.