Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Historické hodiny ze Severočeského muzea se restaurují. Některé jsou plně funkční

Projekt Záchrana pokladů z depozitářů Severočeského muzea se snaží obnovit původní krásu sbírkových předmětů. Restaurováním prochází devět předmětů z podsbírky Umělecké hodiny v ateliéru hodináře Jana Marka v Turnově – od konce minulého roku to byly jedny barokní nástěnné hodiny s malovaným ciferníkem a se závažím a dvoje klasicistní stolní hodiny z alabastru.

„Finanční prostředky z projektu umožňují restaurovat předměty z různých sbírek Severočeského muzea, například textilie, plakáty a právě třeba i historické hodiny. Jedná se sice o menší část muzejních sbírek, ale i tak se jedná o stovky předmětů a bez dotace bychom je nebyli schopni zrestaurovat. Pokud by se objevila další taková dotační možnost, určitě se budeme o prostředky znovu ucházet,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nástěnné hodiny s hodinovým a čtvrťovým bicím strojem po restaurování fungují jako dříve. Na ciferníku nalezneme erb s knížecí korunkou, ten podle průzkumu odpovídá rodu Salm-Reifferscheidt-Hainspach, který sídlil v Lipsku a jehož vedlejší větev vlastnila panství Lipová ve Šluknovském výběžku, jak uvedl v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Krajského úřadu Libereckého kraje.

Ciferník je však mladší, pochází nejspíše z přelomu 18. a 19. století. Není proto jisté, že hodiny původně vlastnil tento šlechtický rod.

Dvoje alabastrové hodiny

Z počátku 19. století pak pochází dvojice alabastrových hodin. První z nich, s motivem ženy v antikizujícím šatě a andílka sedícího na schránce hodinového stroje, byly vyrobeny ve Vídni a jsou zdobeny zlaceným bronzem a stříbřením.

Druhé hodiny zdobí motiv ženy sedící v křesle při četbě knihy. Taktéž pocházejí z Vídně a jsou zdobeny zlaceným bronzem a stříbřením. Schránka hodinového stroje je ve tvaru stolu zdobeného motivem olejové lampy. Uprostřed je zasazený číselník s římskými číslicemi lemovaný zlaceným mezikružím a chráněný skleněnými dvířky.

„Sbírka zahrnuje aktuálně přes šest set kusů nejrůznějších typů hodin, které muzeum začalo sbírat již od svého založení v roce 1873. Řadu luxusních exponátů získalo díky darům a finanční podpoře uměleckých mecenášů z řad místních bohatých podnikatelů, jako byl například baron Heinrich von Liebieg,“ doplnil Jan Virt, kurátor Severočeského muzea v Liberci.

Severočeské muzeum získalo v posledních letech prostředky na restaurování vzácných předmětů, mezi kterými lze jmenovat věžní hodinový stroj vystavený ve vestibulu před recepcí muzea. Nyní se v restaurování pokračuje, aby se v budoucnosti mohla sbírka představit v co nejlepší podobě, uzavřel Mikulička.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, Severočeské muzeum, hodiny, restaurování, historie, památky, Severočeské muzeum v Liberci, Jan Marek, Turnov, muzeum, hodinový stroj, krása, Květa Vinklátová, Liberecký kraj, Vídeň, projekt, Heinrich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historické hodiny ze Severočeského muzea se restaurují. Některé jsou plně funkční  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.