Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vláda chce zrušit některé stavební úřady v kraji. Je to chyba, míní hejtman. Proti jsou i starostové

Podle návrhu novely stavebního zákona by mělo dojít ke zrušení 15 stavebních úřadů z 35 v Libereckém kraji. Stavební řízení se tak podle hejtmana stane hůře dostupným, návrh se nelíbí ani starostům obcí. Kraj tak chce vyzval vládu, aby se tento krok nečinila.

„Diskutovali jsme ten návrh s tím, že logicky všech patnáct obcí s tímto návrhem nesouhlasí. Myslím, že když se člověk podívá nejenom na mapu Libereckého kraje, ale na mapu České republiky, tak došlo přesně k té situaci, kdy vznikla velká území, kde dostupnost stavebního řízení bude významně omezena, bude tím omezena i dostupnost sociálních služeb,“ řekl v pondělí hejtman Martin Půta.

Podle něj vláda všemi kroky v rámci novely stavebního zákona chce směřovat ke zrychlení stavebního řízení, současně však chce přistoupit k rušení některých stavebních úřadů, což je podle hejtmana v rozporu.

„Myslíme si, že to je věc, která by se měla odehrát až ve chvíli, kdy se stavební řízení skutečně zrychlí, ve chvíli, kdy bude digitalizováno a budou zjednodušeny procesy, teprve potom by se mělo rozhodnout o tom, v jakém členění dávají stavební úřady smysl. Udělat to najednou, v podstatě bez znalosti toho cílového stavu, je podle našeho názoru chyba,“  uvedl hejtman. 

Co bude se zaměstnanci?

Předpokládá se, že úředníci ze zrušených stavebních úřadů přejdou na stavební úřady, které se rušit nemají. „Tady nemůže být řeči o nějaké úspoře,“ zdůraznil mimo jiné hejtman.

Většina starostů počítá s tím, že úředníci by zůstali zaměstnáni na obecním nebo městském úřadě.

Nejhorší situace by nastala na jihu kraje

Svou podporu kraji v této věci vyjádřil i poslanec parlamentu České republiky Vít Vomáčka: „Jsem přesvědčen, že o tom, jestli stavební úřady budou nebo nebudou ve které obci, by se mělo minimálně zasvěceně konzultovat se samosprávou,“ řekl.

Podle starostky Hodkovic nad Mohelkou Markéty Khauerové by byla nejvíce postižena oblast Podještědí. „Když se podíváme na mapu, tak vidíme, že celé Podještědí a jižní část kraje by o své stavební úřady přišla,“ uvedla starostka.

Zrušení 15 stavebních úřadů se dotýká 48 obcí. „Ta změna se dotkne zhruba 55 tisíc obyvatel Libereckého kraje,“ informoval starosta Zákup Radek Lípa. Podle jeho slov ministerstvo v tiskové zprávě uvedlo, že změna se dotkne jen 15 procent obyvatel. „Za mě je to hodně,“ řekl.

Centralizace není dobrý nápad, míní hejtman

Stavební úřady mají vedle stavebních povolení za úkol také dohlížet na stavby. „A já si nejsem úplně jistý, jak bude stavební úřad Magistrátu města Liberce vykonávat dohled třeba v Hlavici nebo v dalších částech území,“ zdůraznil hejtman.

Kraj má do 9. května dodat připomínky k novele zákona, zrušení stavebních úřadů není jediná věc, kterou chce diskutovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, stavební úřad, zrušení, vláda, novela zákona, obce, města, Česko, Martin Půta, Parlament České republiky, Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda chce zrušit některé stavební úřady v kraji. Je to chyba, míní hejtman. Proti jsou i starostové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.