Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Letošní mláďata jeřábů se vylíhla nejdříve za poslední desítky let. Pozorovali je na Českolipsku

V letošním roce zaznamenali ornitologové první mláďata jeřába popelavého, který u nás hnízdí, a to na Českolipsku. Chladné jaro ptákům zdá se prospívá, mláďata se vylíhla v nejranější době za poslední desítky let.

„V posledních letech sledujeme změny migračního chování jeřábů a zkracování cest do zimovišť. Někteří jeřábi už dokonce na zimu neodlétají a zimují u nás. Na jaře tak potom nemají daleko na své hnízdiště a mohou proto obsadit teritorium a zahnízdit dříve, než ostatní ptáci, kteří stále migrují,” vysvětlila Markéta Ticháčková, zakladatelka projektu Jeřábí život a terénní ornitoložka Zoo Ostrava.

Mláďata byla již asi pět dní stará

Ornitologové z projektu Jeřábí život se dlouhodobě věnují podrobnému monitoringu jeřábů, jak uvedla v tiskové zprávě Ticháčková. Mláďata, která pozorovali už 10. března, byla již několik dní stará. Nalezli je u Holandských rybníků na Českolipsku.

Jeřábi se stavbou hnízda začínají brzy, často již v březnu. Snáší obvykle dvě vejce, která inkubují 30-31 dní. Většinou lze tedy první malá mláďata potkat až na konci dubna. Na péči se pak podílejí oba rodiče.

„Naše závěry dokládá i příběh přímo z místa, kde jsme letos tato první kuřata pozorovali. Dříve zde hnízdil pár, o kterém jsme díky barevnému značení pomocí kroužků věděli, že pravidelně migroval až do Španělska,” doplnila Ticháčková.

„Před třemi lety se však na stejné lokalitě objevil jiný pár, a to v době, kdy byl značený jeřáb teprve v Německu na cestě zpět do ČR, takže o své hnízdiště přišel,“ sdělila. 

Nebezpečí představují hlavně lišky

Jeřábí mláďata jsou velmi zranitelná, nebezpečí pro ně na našem území představuje liška, která dokáže zaútočit i na dospělého jedince.

„Útok lišky na plně vzletné dospělé jeřáby, kteří nocovali v mokřadu, se nám nedávno podařilo zachytit i na fotopast. Predaci mláďat liškou může často i nevědomky napomoci člověk, který vyplaší dospělé jeřáby, kteří by jinak své potomky proti lišce bránili. Další příčinou úhynu způsobenou člověkem může být i venčení psů nebo sekání luk ve špatném období,“ informovala Ticháčková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto P. Lumpe

Štítky Liberecký kraj, Českolipsko, příroda, zvířata, ptáci, ornitologové, jeřáb popelavý, jaro, mláďata, jeřáb, okres Česká Lípa, Zoologická zahrada Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Soukup

Rybníky holandské? Holany nebo Holandsko?

Úterý, 26. dubna 2022, 14:41Odpovědět

Letošní mláďata jeřábů se vylíhla nejdříve za poslední desítky let. Pozorovali je na Českolipsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.