Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Láska, Víra, Naděje a Moudrost. Sochy ze zbouraného Möllerova domu vystaví Severočeské muzeum

Čtyři sochy, které v minulosti zdobily dnes již zbouraný Möllerův dům, se po letech přesunuly z liberecké galerie do Severočeského muzea. Po jejich restaurování je muzeum vystaví ve své stálé expozici. K Möllerově domu se také vážou dvě zajímavé pověsti.

Láska, Víra, Naděje a Moudrost. To jsou názvy čtyř pískovcových soch, které unikly před demolicí Möllerova domu, k níž došlo ve druhé polovině 80. let. Dlouhá léta tak byly umístěny v Oblastní galerii Liberec, nyní je do své sbírky získalo liberecké muzeum.

„V posledních letech prochází řada sbírkových předmětů ze sbírek Severočeského muzea restaurováním. Muzeum je úspěšné v získávání dotačních prostředků, ze kterých je většina restaurátorských zásahů hrazena,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na severním průčelí se nacházela naivně pojatá reliéfní plastika, provedená pouze v omítce. O jejím vzniku kolovaly dvě verze:

Podle jedné se jedná o milence paní domu, jenž se zachránil před manželem skokem z okna, přičemž se mu zázračným způsobem podařilo zachytil se na římse. Dodatečně, asi až po smrti svého soka v lásce, dal tuto příhodu zvěčnit na fasádě. 

Podle druhé verze zpodobňuje plastiku zednického tovaryše, který při stavbě domu spadl z lešení a od smrti jej zachránila římsa.

Dům z počátku 19. století

Möllerův dům byl postaven roku 1803 pro výrobce suken a obchodníka Gottfrieda Möllera podle návrhu stavitele Johanna Josefa Kunze.

Sochy byly původně umístěny v bohatě zdobeném, barokně tvarovaném štítu směřujícím do tehdejší Spital-Gasse, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje. Podobné štíty měl dům i na dalších třech stranách.

Před demolicí se nacházel v Malé Moskevské ulici v sousedství domu U Zeleného stromu. Spolu představovaly typ honosnější klasicistní zástavby.

Budova musela být zbourána kvůli plánované výstavbě nového terminálu MHD v dolním centru Liberce, demolice proběhla 1. března 1987 při provádění přeložky tramvajové trati.

křižovatka Revoluční X Moskevská x Rumunská ulice 17.3.1983 a 30.8.2020

Sochy byly v nevyhovujících podmínkách

Čtveřice soch se přemístila do tehdejšího sídla galerie v Liebiegově paláci, kde však panovaly pro sochy nevyhovující podmínky.

Liebiegův palác v současné době prochází rekonstrukcí, sochy byly ještě předtím převedeny do majetku Severočeského muzea a ještě letos budou vystaveny.

Sochy vysoké 130 centimetrů pochází ze severních Čech nebo přilehlého Saska. Jsou alegoriemi tří božských a jedné kardinální ctnosti: Lásky, Víry, Naděje a Moudrosti. Sochy jsou cenným dokladem dokumentujícím stavebně-historický vývoj Liberce v první čtvrtině 19. století.

Sochy restauroval Ondřej Sklenář. Bylo potřeba kámen řádně vyčistit, doplnit poškozené a chybějící části a provést povrchovou úpravu, která sochy ochrání před vnějšími vlivy.

Obnovení původní krásy soch vyšlo na 166 tisíc korun. Ministerstvo kultury poskytlo stotisícovou dotaci, zbytek financovalo muzeum.

Muzem čtveřici vystaví ještě letos 

Sochy letos vystaví Severočeské muzeum ve stálé expozici, doplní tak sochu Neptuna z první poloviny 20. let 19. století spolu s dalšími stavebními prvky a vybranými artefakty v expozici o dějinách krajského hlavního města Liberecké fragmenty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj, liberecvminulostiasoucasnosti.cz | Zdroj KARPAŠ, Roman a kolektiv. Kniha o Liberci, 1996.

Štítky Liberec, Oblastní galerie, Severočeské muzeum, Möllerův dům, expozice, sochy, Liebiegův palác, historie, stavby, dům, Severočeské muzeum v Liberci, socha, muzeum, demolice, Oblastní galerie v Liberci, Květa Vinklátová, Liberecký kraj, restaurování, galeri

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Láska, Víra, Naděje a Moudrost. Sochy ze zbouraného Möllerova domu vystaví Severočeské muzeum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.