Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do Severočeského muzea zadarmo i po konci dubna. Počet návštěvníků výrazně vzrostl

Vstup do Severočeského muzea v Liberci zůstane zatím do konce roku zdarma, původně měl experiment v sobotu 30. dubna skončit. Návštěvníků ale přibylo a lidé se do expozic vracejí, zatím proto bezplatný vstup zůstane. Návštěvníci budou platit za komentované prohlídky nebo doprovodný program.

Vstup zdarma zavedla krajská příspěvková organizace loni v květnu, kdy se po téměř tříleté rekonstrukci Severočeské muzeum otevřelo veřejnosti. Model se osvědčil, za osm měsíců do konce loňského roku novými expozicemi o přírodě Jizerských hor, regionálních dějinách Liberce nebo o uměleckých řemeslech Evropy prošlo rekordních 28 900 návštěvníků.

„Zaznamenali jsme nejen nárůst návštěvnosti, ale také se lidé vrací a vrací se celé rodiny, a to si myslím je tím hlavním smyslem," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová.

Vstupné je dobrovolné

Na dobrovolném vstupném loni muzeum za osm měsíců vybralo 526 000 korun, dalších 250 000 Kč vydělalo na doprovodných programech, komentovaných prohlídkách a prodeji vstupenek na muzejní věž. Rekordní byla i tržba na recepci, kde prodali muzejní publikace a zboží za 160 000 korun.

Láska, Víra, Naděje a Moudrost. Sochy ze zbouraného Möllerova domu vystaví Severočeské muzeum

Čtyři sochy, které v minulosti zdobily dnes již zbouraný Möllerův dům, se po letech přesunuly z liberecké galerie do Severočeského muzea. Po jejich restaurování je muzeum vystaví ve své stálé expozici. K Möllerově domu se také vážou dvě zajímavé...

Podle ředitele muzea Jiřího Křížka zájem neopadá ani v letošním roce. „Od ledna do konce března jsme na dobrovolném vstupném inkasovali nějakých 300 000 korun, což v dobách před uzavřením bylo třeba za celý rok," řekl.

V České Lípě se model neosvědčil, v zoo by to nešlo

Bezplatný vstup otevřel podle Vinklátové muzeum i lidem, kteří by si to kvůli nízkým příjmům dovolit nemohli. O jeho rozšíření se ale zatím neuvažuje. „Muzejní prostředí je konzervativní, pokus udělalo muzeum v České Lípě, ale tam se to dobrovolné vstupné příliš neosvědčilo," řekla Vinklátová.

Třeba v botanické nebo zoologické zahradě tento model podle ní použitelný není. „Tam to není možné, mají velmi nákladný provoz a jsou ze všech našich příspěvkových organizací nejvíce soběstační," dodala náměstkyně hejtmana.

Bezbariérový přístup, klimatizace a moderní zabezpečení

Severočeské muzeum v Liberci bylo založeno v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším svého druhu. Budova, ve které dnes sídlí, byla dokončena v roce 1898.

Depozitáře ukrývají přes 700 000 sbírkových předmětů, má bohatou knihovnu a tři sbírková oddělení – přírodovědecké, historické a uměleckohistorické.

Historické hodiny ze Severočeského muzea se restaurují. Některé jsou plně funkční

Projekt Záchrana pokladů z depozitářů Severočeského muzea se snaží obnovit původní krásu sbírkových předmětů. Restaurováním prochází devět předmětů z podsbírky Umělecké hodiny v ateliéru hodináře Jana Marka v Turnově – od konce minulého roku to...

Budova nutně potřebovala modernizaci a bezbariérový přístup, dostala i klimatizaci, moderní zabezpečení a osvětlení. Rekonstrukce, která začala 1. února 2018, přišla na 143 milionů korun a velkou část zaplatila Evropská unie.

Muzeum získalo moderní expozice i řadu interaktivních exponátů, ve vestibulu vznikl prodejní prostor pro regionální umělce a výrobce produktového designu.

„Do budoucna chceme dál rozšiřovat naši nabídku, třeba u pronájmů nebo vytvořením kavárny, abychom zkvalitnili naše služby a aby financování muzea stálo na více zdrojích," dodal Křížek.

Zavřená je aktuálně kvůli úpravám věž muzea, nepřístupná bude až do srpna, kdy tam otevřou novou expozici věnovanou sklu.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.muzeumlb.cz

Štítky ČR, muzeum, historie, kultura, správa, peníze, Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, Evropa, Evropská unie, Jizerské hory, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Severočeského muzea zadarmo i po konci dubna. Počet návštěvníků výrazně vzrostl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.