Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na pomoc ukrajinským uprchlíkům Liberec zřejmě vyčlení další tři miliony

Na pomoc ukrajinským uprchlíkům ve městě zřejmě Liberec vyčlení další tři miliony korun. Zatím radnice uvolnila tři miliony. Peníze šly hlavně na zajištění adaptačních skupin v základních školách, ve kterých se ukrajinské děti učí česky a poznávají region, informoval náměstek primátora pro školství i sociální oblast Ivan Langr (Starostové pro LK).

V adaptačních kurzech je podle něj zhruba 500 ukrajinských dětí. „Máme 22 skupin, v každé je od 20 do 25 dětí," uvedl náměstek. Jednu skupinu podle něj vytvořili i v mateřské škole pro ukrajinské děti, které by měly jít příští rok do první třídy základní školy. Adaptační kurzy jsou v Liberci i pro mladistvé a dospělé, organizuje je příspěvková organizace města Kontakt. „Tento týden otevřela devátý," dodal Langr. Podle něj by městu část peněz na pořádání kurzů měl proplatit stát, o jak velkou částku půjde, ale zatím neví. „Předpokládám, že nějaký součet si budeme moci udělat na podzim," řekl náměstek.

Část z peněz radnice určených na pomoc Ukrajincům směřuje i na provoz humanitárního střediska, které je v úřednické budově Uranu. Potravinovou a materiální pomoc město poskytuje zatím zejména díky darům od jiných organizací nebo jednotlivců v rámci sbírky. Podle Langra ale zřejmě budou muset začít nakupovat z rozpočtu města i potraviny. „Přísun z potravinové banky se významně snížil nebo jsou to potraviny ne zcela využitelné. Uprchlíci stojí hlavně o čerstvé potraviny. Mnoho z nich totiž nemá možnost, jak vařit, čili takové suché věci, jako jsou rýže, luštěniny, těstoviny, nemůžeme dávat každému, protože to nemá smysl, když to nemají kde zpracovat," uvedl Langr.

Kvůli omezenému množství potravin i spotřebního zboží budou podle něj od května humanitární pomoc poskytovat jen uprchlíkům, kteří nalezli dočasný azyl v Liberci a okolí. „Nejsme už schopni vyhovět těm, kteří k nám pravidelně přijíždějí z Harrachova, Malé Skály, Českolipska a dalších vzdálenějších míst," dodal náměstek. Humanitární středisko potraviny a další věci vydává běžencům třikrát týdně, v pondělí, ve středu a v pátek. Za den přijde 150 až 200 uprchlíků, většinou matky od dětí.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, školy, sociální, boje, Liberec, uprchlík, Ivan Langr, peníze, jídlo, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pomoc ukrajinským uprchlíkům Liberec zřejmě vyčlení další tři miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.