Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Masarykově třídě roste moderní penzion. Špičková architektura, chválí městský architekt

Každý, kdo v těchto týdnech prochází Masarykovou třídou, si musí všimnout stavby, která roste vedle galerie naproti LVT. Úzký a vysoký betonový skelet vyplňuje úzkou parcelu mezi depozitářem a vilou, ve které je pizzerie. Je jasné, že z téhle stavby všichni nadšení nejsou, městský architekt z Kanceláře architektury města (KAM) Jiří Janďourek ji ale brání. „Vzniká současná špičková architektura, a to je pro jakékoli město vždy naprosto v pořádku,“ říká.

Investorem stavby je podnikatel z řeckými kořeny Michalis Dzikos. Ten stojí také například za projektem přestavby Barrandovských teras v Praze. A právě za jeho prostředky roste mezi pizzerií a galerií nový moderní penzion.

Široký pouhé čtyři metry

Jeho tvar je velmi nezvyklý, na šířku má pouhé čtyři metry, což znamená jeden pokoj. Dohromady v něm má být kolem deseti lůžek. „Penzion významným způsobem přispěje k rozvoji cestovního ruchu v Liberci. Navýší se tím ubytovací kapacity v blízkosti botanické zahrady, zoo, tenisových kurtů nebo galerie,“ uvádí se v žádosti o výjimku ze stavební uzávěry.

Michalis Dzikos je liberecký podnikatel s řeckými kořeny. Patří mu pizzerie vedle stavěného penzionu, je investorem řady dalších projektů v Liberci, ale i v Praze.

A stavba nakonec výjimku dostala. Podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro LK) stavební uzávěra s podobnými stavbami ani nesouvisela. „Stavební uzávěra je primárně namířena proti různým ubytovnám, které s sebou nesou negativní sociální jevy. Plánovaný penzion Masarykova není takovým případem, proto jsme se v radě města shodli, že dostane z tohoto zákazu výjimku,“ uvedl tehdy.

Čas od času se na sociálních sítích objeví vizualizace stavby nebo fotografie z výstavby. A moc pozitivních ohlasů nevzbuzuje. Lidem vadí především to, že se do Masarykovy ulice plné výstavních vil nehodí. „Taková kadibudka... a jak to zapadá do okolní zástavby? Asi moc ne co?“ shrnula pocity části veřejnosti například Kateřina Teplá.

Stavba penzionu na Masarykově třídě

Neděle, 1. května 2022, 15:23

Stavba penzionu na Masarykově třídě
Stavba penzionu na Masarykově třídě

Podle architekta Jiřího Janďourka ale jde o současnou špičkovou architekturu. „Projekt prošel náročnou odbornou diskusí v Památkové radě, Radou architektů města Liberec a KAM. Projekt byl podle požadavků upraven,“ upřesnil.

Podle stanoviska Rady architektů vzniká na místě velmi kvalitní soudobá stavba, které v kontextu s již stojícím depozitářem a naproti stojícím pavilonem LVT vytváří novou sebevědomou vrstvu Masarykovy ulice. „Vzniká současná špičková architektura, a to je pro jakékoli město vždy naprosto v pořádku,“ myslí si Janďourek.

Města jsou podle jeho slov pořád v rozvoji a proměňují za dlouhý čas své existence svoji tvář i prostředí podle doby svého vzniku. „Architektura je a bude vždy odrazem doby svého vzniku,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky penzion, masarykova, architektura, dzikos, Liberec, stavba, architekt, Praha, Ivan Langer, Kateřina Teplá, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Temelín na Masaryčce. Chybou byl už vznik obludného depozitáře. Aspoň už to konečně dostavte, stojí to tam rok v tomhle stavu. Horší ovšem je, co s centrem města dělá nemocnice. Bourání starobylých domů, posouvání uliční čáry moderní zástavbou ve vilové čtvrti/ulici, zrušení parku a vznik parkoviště v Klášterní.. bydlet v okolí, to je o život. Doslova.

Pondělí, 2. května 2022, 09:09Odpovědět

Na Masarykově třídě roste moderní penzion. Špičková architektura, chválí městský architekt  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.