Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecké lesy letos obohatí desítky tisíc stromů. Cílem je zvýšení biodiverzity

Lesy na Liberecku by letos měly obohatit desítky tisíc stromů, hlavně buků, dubů a jedlí. Jde o pokračování dlouholetého projektu Nadace Ivana Dejmala, jehož cílem je zvýšit druhovou rozmanitost místních lesů. Od roku 2015 bylo vysazeno v regionu přes 254 000 stromků. Projekt se letos týká 12 vlastníků lesů, převážně obcí a farností.

„Zvyšování biodiverzity a výsadba druhově rozmanitých lesů patří v posledních letech společně s nápravou přirozeného vodního režimu k našim prioritám," uvedl v tiskové zprávě ředitel nadace Ondřej Petrovský. Stromů by mělo letos přibýt až 70 000. 

V předchozích letech nadace díky dárcům přispěla na výsadbu stromů v tomto projektu přes 3,7 milionu korun a letos potřebuje dalších 1,7 milionu. Zatím sehnala zhruba polovinu. „Věřím, že se stejně jako v minulých letech podaří sehnat i zbývající prostředky,“ dodal Petrovský.

Nadace od svého vzniku v roce 1993 podporuje v libereckém a jabloneckém regionu vytváření druhově rozmanitých lesů. „Jsou nezbytné pro dlouhodobě stabilnější, přirozenější a zdravější lesy, které zároveň zvyšují retenci vody v krajině. Spojili jsme se s odborným lesním hospodářem Janem Dudou, který se stará o obecní, církevní i soukromé lesy v okolí Liberce a hospodaří v nich nepasečným způsobem s cílem vnést do porostů vyšší zastoupení jedlí a listnatých stromů," uvedl Petrovský.

V letošním ročníku projektu podle něj již vytipovali pozemky pro výsadbu a bude potřeba nejprve postavit oplocenky, které budou chránit jedle a duby před poškozením zvěří.

Se sázením stromků se počítá na podzim a bude nutné se o ně starat i v dalších letech, například formou ožínání, nátěry repelenty či opravou oplocenek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, lesy, Liberecký kraj, biodiverzita, les, strom, projekt, Ivan Dejmal, biologická diverzita, Jan Duda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

A kde je místo pro pole, louky, mýtiny, paseky či palouky? Všude jen les, les, les. Česká krajina i okolí Reichenbergu je nudné, monotónní a bez života. Co žije v tmavém, hustém lese? Ani tráva tam nemá šanci vyrůst.

Středa, 4. května 2022, 12:46Odpovědět

Liberecké lesy letos obohatí desítky tisíc stromů. Cílem je zvýšení biodiverzity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.