Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj ruší některé zakázky na opravu mostů a silnic. Kvůli rostoucím cenám materiálu

Některé z veřejných zakázek na opravy mostů nebo silnic museli krajští radní zrušit. Materiál zdražuje a stejně tak stoupá i cena stavebních prací. Realizaci stěžejních oprav se ale kraj bude snažit uskutečnit, podle hejtmana ceny jen tak neklesnou.

„Ta složitá situace týkající se cen strategických surovin se projevuje i v silničních stavbách," řekl ve středu statutární náměstek Jan Sviták. Krajští radní tak museli zrušit u mnohých zakázek zadávací řízení.

Kraji se zatím nepodařilo najít dodavatele například pro rekonstrukce mostů v Záskalí, přes Svitávku v Kunraticích u Cvikova a v nedalekých Mařenicích, mostu ve Volfarticích nebo pro silnici v Petrašovicích. Nabídkové ceny byly o 14 až 20 procent vyšší, v jednom případě byla nabídka dokonce téměř o 45 procent vyšší.

„Buď se nepřihlásila žádná firma, nebo jenom jedna, kdy ta nabídková cena byla vyšší, než nejvýše přípustná cena. My s tím samozřejmě musíme do budoucna pracovat, protože jsou akce, které jsou naprosto stěžejní a letos je musíme realizovat," řekl náměstek.

Některé opravy jsou nutné 

Příkladem může být silnice a most v Brništi, kde už podle Svitáka dochází k ohrožení železniční trati. Problém je také třeba s opravou mostu v České Lípě, na kterou je potřeba velkého množství oceli. Její cena podle Svitáka narostla skokově až o 80 procent.

„Chystáme už zmiňované akce v Janově, Brništi a řadu dalších, takže nejsou jenom negativa. Každopádně s tím současným stavem hodně bojujeme, rozhodně to ale neznamená, že bychom ty investice do budoucna zastavovali," ujistil Sviták.

Ceny jen tak neklesnou

Kraj má v plánu pokračovat v projektování a přípravě investic, bude se ale muset vypořádat s novou situací, která se podle hejtmana spíše nezlepší. „Různé rady, jako že máme počkat, co se stane na stavebním trhu bereme samozřejmě na vědomí, ale ta situace je evidentní a ukázalo se to už v covidové stavební krizi; ty ceny se prostě nebudou vracet zpátky do původních pozic," řekl hejtman Martin Půta

Stavby komplikuje také růst cen energií. „Podstatné je i to, že všechny signály mluví o tom, že ceny energií budou dále stoupat. Nedá se úplně očekávat, že se ceny nějak zázračně sníží,“ dodal hejtman. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, stavby, rekonstrukce, silnice, mosty, zdražování, oprava, Jan Sviták, Svitávka, Kunratice u Cvikova, Martin Půta, Mařenice, Brniště, Volfartice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj ruší některé zakázky na opravu mostů a silnic. Kvůli rostoucím cenám materiálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.