Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Severočeské muzeum vytvořilo elektronickou galerii historických fotografií

Poptávka po starých fotografiích roste, snímky se šíří na internetu bez uvedení autora. Severočeské muzeum proto na svém webu vytvořilo galerii historických fotografií, veřejnost tak může nahlédnout do fotogalerie nejen z Liberecka, ale i z celého světa.

První zkušební soubor s názvem Textilana v Novém Městě pod Smrkem 1976 zachycuje přestavbu staré tkalcovny, ale i výstavbu nových bytových jednotek podniku, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

„Jakmile se bude u nás něco dít s fotografiemi, jakmile nějaké do sbírek zakoupíme, část z nich se objeví v nové fotogalerii. Někdy to bude pár fotek, v jiném případě to bude třeba celý soubor. Zaměření bude na města, krajinu, osoby, prostě to co lidi zajímá,“ uvedl ředitel muzea Jiří Křížek.

Digitalizace umožňuje zachování předmětů

„Zpřístupňování sbírek veřejnosti je jedním z hlavních úkolů našich muzeí. A protože jsou sbírky rozsáhlé a čítají statisíce předmětů, není možné je vidět v expozicích. Někdy i z toho důvodu, že snesou denní světlo či muzejní osvětlení bez újmy jen velmi krátký čas. Historické fotografie nejsou výjimkou. Právě digitalizace a možnost nahlédnout na dálku do muzejních depozitářů, je cesta jak předmětům neublížit a zároveň ukázat lidem,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Snímky nejen z Liberecka

Fotogalerie je rozdělena na tři hlavní kategorie: Liberec, Liberecký kraj a Česko/Svět. Zájemci mohou na webových stránkách www.muzeumlb.cz v horní vodorovné liště najet kurzorem na Muzeum a z nabídky vybrat Galerii historických fotografií. U mobilního zařízení to je podobné, jen s rozdílem kliknutí na tři vodorovné pruhy – značku pro nabídku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, Severočeské muzeum, historie, památky, fotografie, muzeum, galerie, Liberecký kraj, Jiří Křížek, Květa Vinklátová, Nové Město pod Smrkem, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severočeské muzeum vytvořilo elektronickou galerii historických fotografií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.