Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stovky bytů, kanceláře. Na třídě 1. máje se brzy začne stavět

Roky se řeší dostavba třídy 1. máje, která vede k nádraží. Už v roce 2009 byl připraven projekt na dostavbu jedné strany ulice, stavět se pak v dalších letech mělo už několikrát. Nakonec to vypadá, že jeden z projektů se začne stavět letos, dostavbu od bývalé IPB směrem k nádraží má začít společnost Syner Group, další projekty pak mají následovat do pěti let.

„Už dlouho tu jsou projekty, které by dostavěly uliční čáru. Jeden z těch prvních by měl co nevidět začít, je to projekt společnosti Syner, který bude od bývalé IPB směrem nahoru,“ potvrdil náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro LK).

Právě tento projekt se připravuje už od roku 2009, kdy investor dostal takzvané územní rozhodnutí. Výstavba se ale několikrát odložila, proti bylo například bývalé vedení města, místním zase vadilo, že přijdou o volné prostranství před domy. Problémem bylo i podzemní parkoviště, které nakonec v místě vzniknout nemohlo.

Stavět chtěl pak Syner znovu v roce 2016. „Pokud se dodrží termíny přípravy výstavby, předpokládáme, že práce zahájíme na přelomu let 2016 a 2017 s dokončením první etapy v roce 2018," uvedl už před sedmi lety Miloslav Otta, manažer odboru investic S group holding, který projekt připravuje.

To se sice nepovedlo, nyní už ale je výstavba na spadnutí. Město se pak s investorem dohodnulo na novém územním rozhodnutí. „Protože bylo přežilé, tak se na žádost města mění. Budou tam pobytové plochy pro děti, bude se vytvářet mobiliář a také prostor pro podzemní kontejnery,“ dodal náměstek s tím, že investor zmíněné položky zaplatí v rámci plánovací smlouvy, kterou město se Syner group uzavřelo.

Konkrétně jde o vybudování pěší zóny ve Slavíčkově ulici, k úpravě komunikace a chodníku na ulici 1. máje, včetně dopravního řešení, k vegetačním úpravám veřejného prostoru, vybudování dětského hřiště a opěrných stěn. Stejně tak zhotovitel stavby vybuduje inženýrské sítě, včetně veřejného osvětlení.

Stavět se brzy začne i v této proluce.

Výstavba v dolní části ulice ale není jediným projektem. Blízko má podle vedení města k výstavbě i proluka nad hotelem Pytloun. „Dolaďujeme smlouvu o spolupráci s investorem, který tam bude stavět zhruba dvě stovky bytů. Dokumentaci má hotovou, smlouva by měla být předložená zastupitelstvu v horizontu měsíců,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Investor pak přispěje městu deset milionů korun. „Buď přímo finančně, nebo nefinančním plněním,“ dodal primátor.

A chystá se ještě jeden projekt. Ten by měl navázat na ten od Syneru. „Zástavba pak bude pokračovat i na druhé straně ulice pod Uranem v režii pana Pytlouna. Je ve stádiu zastavovací studie. Naplánováno má také několik stovek bytů,“ upřesnil Zámečník.

Podle primátora by zhruba do pěti let třída 1. máje mohla opět být výstavní třídou. „Důležitost a významnost místa stoupne,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky 1. máje, liberec, dostavba, proluky, Syner, pytloun, projekt, SYNER Group a.s., investor, Starostové a nezávislí, stavba, Jaroslav Zámečník, Jiří Šolc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Fišer

Tohle přeci nemůžou myslet vážně? Zastavět samotné centrum města dalšími paneláky? Tohle tedy před volbami od Starostů opravdu není moudré.

Sobota, 7. května 2022, 06:33Odpovědět

Stovky bytů, kanceláře. Na třídě 1. máje se brzy začne stavět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.