Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecké asistenční centrum omezí provozní dobu. O víkendech je počet příchozích nízký

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Liberci (KACPU) omezí provoz. Doklady budou mít uprchlíci možnost vyřídit jen v pracovních dnech od 08:00 do 17:00. Pro Ukrajince, kteří dorazí o víkendu, zajistí dočasné nouzové přístřeší, s vyřízením dokladů tam budou muset počkat do pondělí. Výjimkou budou větší organizované skupiny uprchlíků, které centrum případně odbaví i o víkendu.

Důvodem omezení provozu je podle ředitele hasičů klesající zájem o služby centra. „O víkendech jsou ta čísla skutečně malá, my jsme odbavili deset osob v sobotu a 19 v neděli, proto jsme se na krizovém štábu domluvili na omezení provozu," doplnil Jan Hadrbolec.

Centrum pomoci Ukrajině funguje v Liberci od 1. března, za deset týdnů jím prošlo 12 239 uprchlíků, z toho přes 400 za poslední týden. Pro zhruba 3 580 z nich zajišťovali pracovníci centra ubytování.

Pracovníci si odpočinou

„Chceme trochu šetřit lidské zdroje, chceme těm lidem trochu ulevit, musí si také odpočinout," doplnil hejtman Martin Půta. Hasiči, policisté, ale také třeba pracovníci úřadů práce a dobrovolníci už podle něj v centru odpracovali tisíce hodin.

Jen na zajištění nouzového přístřeší se podle hejtmana vystřídalo za dobu fungování centra 70 dobrovolníků Českého červeného kříže, kteří tam dohromady odpracovali bezmála 5 500 hodin. Centrum zatím zůstane v provozu, jeho případné uzavření by podle hejtmana mělo být koordinováno na úrovni celého státu.

Do KACPU se uprchlíci vrací kvůli přeubytování

Pro ubytování uprchlíků má podle Půty kraj nasmlouváno 4 500 míst. „Na dalších smlouvách se ještě pracuje. Ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností řešíme náhradu tam, kde ubytovatelé ubytování nabídli jen do konce května nebo června, zatím by neměl být problém se o tyto lidi postarat," doplnil.

Zatím KACPU zajišťovalo nové ubytování zhruba pro 150 lidí, většinou z důvodu ukončení smlouvy ze strany ubytovatele nebo také kvůli scelování rodin.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, uprchlíci, Liberecký kraj, KACPU, uprchlík, Liberec, Martin Půta, Český červený kříž, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké asistenční centrum omezí provozní dobu. O víkendech je počet příchozích nízký  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.