Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava střechy kostela v Raspenavě bude dokončena díky finanční podpoře kraje

Kraj věnuje v rámci individuálních dotací peníze na rekonstrukce památek, radní poskytnutí peněz odsouhlasili i letos. Jedním z objektů, které díky podpoře mohou být obnoveny, je kostel Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě, jeho střecha se dočká druhé etapy opravy.

Kraj letos rozdělí celkem 18,3 milionu korun. Na opravu střechy kostela věnuje 800 000, loni – na první etapu – poskytl 650 000 korun.

Ke konci roku 2012 se Raspenava stala místem unikátního archeologického nálezu. Při výkopech archeologové našli základy gotického kostela z 14. či 15. století. Podařilo se jim odkrýt roh jeho sakristie, část zdi obklopující kostel a pohřebiště čítající 40 velmi zachovalých kosterních pozůstatků. Objevili tak první středověký kostel na Frýdlantsku.

„Vážíme si každého majitele památky, který se pustí do odpovědné obnovy. Snažíme se podporou ze strany kraje lidi motivovat, aby k obnovám přistupovali a byly tak zachovány mimořádné stavby pro budoucí generace, ale i stavby drobnější, které mají památkovou ochranu a jsou třeba i jen dokladem způsobu života lidí nebo nějaké činnosti,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě vznikl v letech 1906 až 1907 přestavbou barokního kostela z první poloviny 18. století. Jednolodní novobarokní stavbu s prvky secese kryje sedlová střecha, obdélníkový presbytář a valbová střecha se zkosenými rohy. Krytinu tvoří bobrovka na hustém laťování, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje. Střecha však už dosloužila a do objektu zatékalo.

Druhou etapou oprava nekončí

Střecha kostela má za sebou první fázi oprav, po druhé etapě bude ještě následovat poslední, při níž se rekonstruuje střecha nad presbytářem a sakristií. Poté už bude potřeba jen provést dočišťovací práce, dílčí nátěry a podobně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj archiv

Štítky Liberecký kraj, Raspenava, Frýdlantsko, kostel, oprava, stavba, památky, rekonstrukce, střecha, Nanebevzetí Panny Marie, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava střechy kostela v Raspenavě bude dokončena díky finanční podpoře kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.