Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město si na oběhání vlastních úředníků kvůli parkovišti najalo externí firmu, kritizuje opozice. Nic nestandardního, odpovídá radní

Liberecká opozice nadále kritizuje projekt výstavby nového parkoviště u panelového domu Hokejka. Tam vzniká přes padesát nových míst. Jenže město na stavbu nemělo stavební povolení, podle opozice si pak najalo externí firmu na oběhání vlastních úředníků kvůli získání potřebných povolení a razítek. Podle radního Petra Židka (ODS) ale jde o standardní proces, který praktikovalo i minulé vedení města.

První problém vznikl, když město parkoviště začalo stavět bez stavebního povolení. Za to Liberci od stavebního úřadu hrozí pokuta a pět set tisíc korun. Opozice ale nyní přišla s tím, že si město na oběhání všech potřebných povolení najalo externí firmu, za což zaplatí 174 240 korun.

„Tohle je vlastně jen těžko uvěřitelná situace. Razítka potřebná pro stavbu takové drobnější parkovací plochy vydávají takřka pouze úředníci libereckého magistrátu. Pro jejich oběhání si ale město najímá externí firmu. I když má na tyhle činnosti vlastní investiční oddělení s třinácti zaměstnanci,“ okomentoval v tiskové zprávě opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL/Zelení).

Město by podle opozice podobné činnosti vůbec zadávat externě nemělo. „I samotná odměna je sjednána v nadstandardní výši. Pro předmětnou velmi jednoduchou stavbu parkoviště s náklady 5 milionů korun se za obstarání razítek, tedy inženýring, platí dle ceníku České komory architektů nižší desítky tisíc korun. Tady muselo město zjevně přitlačit, aby se vše stihlo ve zrychleném režimu, do voleb. Paradoxem je, že i tak se to nestihlo a staví se na černo,“ myslí si zastupitel Jindřich Felcman (Změna pro Liberec/Zelení).

Parkoviště u Hokejky staví město bez povolení. Na jeho vydání čekáme, říká náměstek

Před libereckým panelákem Hokejka město staví padesátku nových parkovacích míst. Jenže podle opozice radnice nemá stavební povolení a od stavebního úřadu by tak mohla dostat až půlmilionovou pokutu. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro...

Podle radního Petra Židka (ODS) ale právě inženýring a stavební dozor provádí město na každé stavbě. „Dělala to i Změna v době, kdy seděla ve vedení radnice a nepřijde mi to nijak nestandardní,“ myslí si.

Podle něj opozice neuvádí všechny informace. Při přípravě staveb se podle Židka nezískávají povolení jen na magistrátu. „I to oběhání razítek se netýká pouze magistrátu, ale všech dotčených orgánů a firem. Kdo někdy stavěl tak ví, jak je složité oběhat všechny kterých se to týká. Jen namátkou: SVS, SČVAK, ČEZ, plynárna, telekomunikace, policie, hasiči a já nevím co ještě,“ dodává radní.

Obě strany nyní mluví o blížících se volbách. „Ukazuje se, že za tuhle křečovitou volební kampaň si liberečtí občané budou muset sáhnout hluboko do kapsy,“ píšou Zelení v tiskové zprávě. „Je potřeba před volbami začít útočit na všechno co dělá koalice,“ kontruje Židek.

Jisté ale je, že stavba parkoviště stále nemá stavební povolení, i když náměstek Jiří Šolc (Starostové pro LK) jeho vydání už 21. dubna považoval za formalitu. „Vydání finálního povolení čekáme v dohledné době,“ řekl tehdy.

Jenže podle opozice oznámení o zahájení řízení k povolení stavby parkoviště na úřední desce libereckého magistrátu visí teprve od 9. května. Ústní jednání spojené s ohledáním na místě je svoláno až na 9. červen. „To je v dost velkém rozporu proti tomu, když náměstek Šolc vysvětloval černou stavbu parkoviště s tím, že stavební povolení by mělo město získat „v řádu dnů“,“ uzavřel Felcman.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky parkoviště, Liberec, hokejka, stavební povolení, inženýring, zelení, opozice, ODS, radnice, magistrát, volby, Jiří Šolc, Jaromír Baxa, Starostové a nezávislí, ČEZ, Česká komora architektů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město si na oběhání vlastních úředníků kvůli parkovišti najalo externí firmu, kritizuje opozice. Nic nestandardního, odpovídá radní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.