Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pilates je pro mě druh sebepéče. Cvičit můžete kdykoli a kdekoli, říká instruktorka Aneta Chlumská z Liberce

Květnovou (ne)obyčejnou je třiadvacetiletá studentka Aneta Chlumská z Liberce. Je několikanásobnou mistryní ČR v gymnastickém aerobiku a v současnosti certifikovanou instruktorkou pilates. Předcvičuje lekce pilates a vytváří i on-line videa, která si může zájemce pustit – jak sama říká – kdykoli a kdekoli. Cvičení však pojala po svém, kombinuje při něm prvky jógy a gymnastiky s principy pilates. V rozhovoru se s námi podělila o to, jak se k pilates dostala, kde nasbírala zkušenosti i co chce předat ostatním.

Po absolvování střední školy studovala Aneta jógu na vysoké škole v Austrálii a absolvovala různé kurzy zaměřené na poruchy příjmu potravy, svalový růst, střed těla, vývojovou kineziologii, pánevní dno či sestavování jídelníčku.

Jak bys v jednoduchosti představila pilates?
Pilates primárně vychází z jógy. Soustředí se na přesnost, koncentraci, rutinu a také na dýchání. Zapojují se při něm svaly hlubokého stabilizačního systému, v tom je to takové jiné.

Jak ses k pilates dostala?
Když jsem dříve závodila v gymnastickém aerobiku, častokrát jsem se zranila. Hledala jsem u fyzioterapeutů něco, co by mi pomohlo dlouhodobě. Různé procedury pomohly jen na chvíli, pak se to zase ozvalo. Poté jsem šla v 17 letech rovnou do kurzu pilates v Praze. Přes léto jsem jej absolvovala a díky tomu jsem začala lépe chápat své tělo, co a jak funguje, co bych měla dělat pro to, aby mě nebolela záda a naučila jsem se lépe trénovat. Poté, co jsem s gymnastickým aerobikem skončila, jsem začala pilates učit.

S gymnastikou začala ve třech letech. Během své sportovní kariéry se účastnila i mistrovství světa v Jižní Koreji a Mexiku. Právě gymnastika jí dala velký základ pro to, čemu se věnuje v současnosti. Vedle cvičení studuje vysokou školu v Praze a vyučuje angličtinu na základní škole. 

Co pro tebe pilates znamená?
Pilates je chvíle, kdy se věnujete jen sami sobě. Je to druh sebepéče a to jak fyzicky, tak hlavně psychicky. Při cvičení cítím svobodu, štěstí a radost.

Své cvičení jsi pojmenovala Anylates. Jak to vzniklo?
Anylates reaguje na to, že každý má úplně jiný život, rutinu a možnosti, a to jak po fyzické, tak časové stránce. Právě proto může cvičit kdokoli, kdykoli a kdekoli. Zájemce si může vybrat ze široké nabídky videí právě podle toho, jak se zrovna cítí.

Jak se zrodil nápad nabízet i on-line lekce?
Během pandemie koronaviru jsme museli fungovat on-line, ale bylo to závislé na daném čase. Spoustě klientek se to někdy nehodilo (třeba v případě maminek s dětmi, které neměly hlídání) a na základě toho mě napadlo vytvořit videa, která si mohou pustit kdekoli a kdykoli. To je takové moje heslo (smích).

Jak dlouho trvá lekce ve videu?
Je to na třicet minut. Myslím, že půl hodiny si najde každý a kdyby to někomu nestačilo, může si pustit další.

Komu bys svá cvičení doporučila?
Cvičit může úplně každý. Na Anylates je opravdu spousta videí, asi 110. Některá jsou těžší, jiná lehčí. Primárně to je rozděleno na tři kategorie: sílu, kardio a protažení. Každý si může vybrat druh cvičení a potom partii, na kterou se chce zaměřit, je to totiž rozdělené ještě na horní a dolní část těla a celé tělo. V sekci protažení je např. protažení zad, protažení do provazu, před/po běhu, uvolnění a tak dále.

V čem je podle tebe cvičení efektivní?
Myslím, že půl hodiny cvičení bohatě stačí. Zároveň klade důraz na rutinu. Spousta lidí vyhledává informace o tom, zda má cvičit ráno/večer, hodinu/dvě/tři.. já jsem zastáncem toho, že kdykoli mám během dne čas, tak vezmu podložku a zacvičím si, klidně i vícekrát za den.

Absolvovala jsi i další kurzy zaměřené na tělo a stravování.
Během pandemie jsem si našla fitness institut, který dělal on-line webináře. Přišlo mi to jako skvělá doba ke vzdělávání, když jsme museli být zavření doma, tak jsem toho využila. Další kurzy jsem absolvovala už fyzicky. Pro certifikovaného pilates instruktora jsou některé z kurzů ale spíše školením, nejsou to dlouhodobé kurzy.

Ve svých lekcích kombinuješ prvky jógy, gymnastiky a řídíš se principy pilates, je to tak?
Ano, každé video je jiné. Není to čistě jen pilates, které je celkem pomalé a není to úplně to, o co se snažím. Vzhledem k tomu, že mám za sebou jak baletní a gymnastickou průpravu, tak i studium jógy v Sydney, tak si z každého vezmu něco, ale řídím se principy pilates. To znamená, že se dbá na dýchání, přesnost, plynulost a koncentraci a vše by mělo vycházet ze středu těla.

Po střední škole jsi se vydala studovat do Austrálie. Co ti to přineslo?
Studovala jsem obor zaměřený na fyzioterapii, masáže a jógu. Bylo to hodně praktické, často jsme chodili na lekce jógy, měla jsem třeba čtyři lekce za den, jednu z toho jsem učila. To mi také dalo cenné zkušenosti.

Máš někdy i několik lekcí za den, to musí být fyzicky náročné.
Teď v pozici instruktora jich mám i pět za den, ale už to pro mě není tolik fyzicky náročné. Horší je to s hlasem, protože tam celou lekci mluvím a když pak skončím, jsem ráda, že jsem ráda (smích). Každý má představu, že instruktor všechno cvičí, ale já jsem tam primárně pro klienty. Něco jim ukážu – i když ani toho ukazování moc nejsem zastáncem, protože já mám třeba úplně jiné rozsahy nebo možnosti a nechci je nutit do něčeho, v čem se už necítí dobře. Spíše je navedu a poté procházím a koukám, zda cvik provádí správně.

Velké množství lidí odrazuje od cvičení jednak nedostatek času, ale zároveň i financí. Jak to vnímáš?
Spousta lidí mi říká, že mám za členství nízké ceny. Je to kvůli tomu, že to využívá hodně studentek nebo maminek na mateřské dovolené. Chci, aby to bylo dostupné i pro ně. Když si pak někdo zacvičí jen dvakrát do měsíce, nemusí ho to mrzet, není ve stresu z toho, že si lekci musí pouštět každý den. Hlavně je důležité to ze začátku nepřehnat. Není potřeba kupovat si hned spoustu pomůcek a suplementů. 

Podle čeho tvoříš jednotlivé videolekce?
Podněty přijdou mnohdy ze strany klientů. Přijdou za mnou, řeknou, že mají s něčím problém a já je mohu odkázat na svá nová videa, která jsou pak k dispozici i dalším s podobným požadavkem. Mám tam i specifické lekce, jako je třeba cvičení na boky a stehna, aktivaci pánevního dna a podobně.

Máš na cvičení pozitivní ohlasy?
Ano, vůbec jsem to nečekala, když jsem Anylates spustila. Nedávno to byl rok.

Co bys vzkázala těm, kteří by chtěli začít cvičit, ale váhají?
Primárně si každý musí najít to, co ho baví. Někdo se doma ke cvičení nepřemluví a raději chodí na lekce, jiný se zase cítí komfortněji doma a vybere si čas, který mu vyhovuje. Pro začátek je však velmi důležité si vytvořit rutinu, udělat z toho návyk. Zpočátku to bude těžší, ale jakmile se to stane životním stylem, přijde to člověku normální. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Anety Chlumské

Štítky Liberec, neobyčejní, rozhovor, cvičení, pilates, jóga, gymnastika, aerobik, Česko, Austrálie, pandemie covidu-19, Praha, Mexiko, Jižní Korea, Sydney

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilates je pro mě druh sebepéče. Cvičit můžete kdykoli a kdekoli, říká instruktorka Aneta Chlumská z Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.