Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Prozkoumejte pomezí Jizerek a Krkonoš kolem Štěpánky

Kam se tentokrát vydat prozkoumávat Liberecký kraj? Pomezí Jizerských hor a Krkonoš nabízí řadu krásných míst. Tentokrát se podíváme do okolí Příchovic a na rozhlednu Štepánka.

Aktuální roční období k výletům přímo vybízí. „Už i ve výše položených oblastech našeho kraje roztál sníh a terén nabízí příležitosti k pěším výletům. Stejně jako každý rok, bude turistická trasa, na jejímž konci se vypíná rozhledna Štěpánka z těch, které jsou velmi využívané. Je tak dobré se na ní vydat zkraje turistické sezony,“ uvedla v tiskové zprávě Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výlet je ideální začít na centrálním parkovišti v Příchovicích. Asi dvě stě metrů se jde po místní sinici a pak po cyklotrase lemované jeřábovou alejí. Cesta stoupá ještě pár desítek metrů k rozcestí u turistické chaty Hvězda, odkud pokračuje dál po zpevněné lesní cestě, která chvíli stoupá a chvíli opět klesá, stále po cyklotrase číslo 3018 a žluté turistické značce.

Takzvaná Stará silnice vede po úbočí Bílé skály, nejvyššího vrcholu Příchovického hřbetu. Zanedlouho míjí Hutterův kříž, který tvoří pomyslnou hranici Krkonoš a Jizerských hor.

Po chvíli výletníci dorazí na neznačené rozcestí, ze kterého je výhled do krajiny a na Příchovice s bílým kostelem sv. Víta. Na rozcestí trasa pokračuje vlevo, téměř po vrstevnici, po neznačené šotolinové Rejdické cestě a dál kolem Spálené hájenky, stojící opuštěně na pasece uprostřed lesa. Cestou minou turisté hned několik neznačených rozcestí; na druhém v pořadí, v mapě značeném jako rozcestí Pod Tetřeví boudou, se dají vpravo, po mírně zarostlé lesní cestě.

Poté, co minou romantické zákoutí s posedem, se začne cesta stáčet vlevo kolem masivu Kapradníku, jímž začínají Krkonoše a pokračuje mírným stoupáním až k odpočinkovému místu, přístřešku Kapradník. Odtud pokračuje trasa výletu rovně, po zpevněné lesní cestě zvané příznačně Rovná cesta.

Trasa vede stále ve stínu vzrostlého lesa, než se k ní přidá zprava turistickou zelenou značená cesta. Zanedlouho zavede zpět k rozcestí u turistické chaty Hvězda. Odtamtud vede krátká odbočka na rozhlednu Štěpánka. Tou mohou vystoupat zdatnější turisté s holemi nebo rodiny s dětmi, ale pro vozíčkáře je tato cesta, vyskládaná z kamenů, se širokými dřevěnými svodnicemi, stejně jako samotná rozhledna, nepřístupná.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky tip na výlet, Jizerské hory, Liberecký kraj, Krkonoše, štěpánka, bílá skála, rozhledna, lesní cesta, Květa Vinklátová, cyklistická trasa, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Prozkoumejte pomezí Jizerek a Krkonoš kolem Štěpánky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.