Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kvůli nejistým dodávkám plynu chystají v Chrastavě záložní způsob vytápění LTO

Kvůli vysokým cenám plynu a rostoucí obavě z přerušení jeho dodávek z Ruska se v Chrastavě připravují na záložní způsob vytápění lehkými topnými oleji (LTO). Náklady na úpravu centrální kotelny a vybudování zásobníku odhadli projektanti včetně DPH na zhruba sedm milionů korun. Financovat by to mělo město, pokud zastupitelstvo projekt podpoří, řekl tajemník městského úřadu Miroslav Chvála. Starosta proto svolal mimořádné jednání zastupitelstva na pondělí 23. května.

Na centrální kotelnu je v Chrastavě napojeno zhruba 380 domácností hlavně na nedalekém sídlišti Střelecký vrch, ale také část centra města včetně úřadů, škol nebo domů s pečovatelskou službou. Kvůli rostoucím cenám plynu letos teplo v Chrastavě výrazně zdražilo. Zatímco loni firma VE, která provoz systému zajišťuje, nakupovala za fixovanou cenu 400 korun za megawathodinu, teď musí platit aktuální ceny na burze, které jsou šestkrát, ale i devětkrát vyšší.

Podle Petra Vedrala, jednatele společnosti VE, která chrastavskou teplárnu pro město provozuje, platily loni domácnosti za gigajoule tepla zhruba 600 korun, letos to je zatím kolem 1100 korun. Pro zhruba 12 až 15 procent odběratelů jsou už teď vysoké ceny problém. Cenu tepla přitom pomáhá snižovat kogenerační jednotka, kterou v areálu teplárny provozuje společnost E.ON. Odpadní teplo z výroby elektřiny pomáhá vytápět město. „Jenom díky kogeneraci jsme schopni udržet cenu na této úrovni," řekl Vedral.

Kvůli obavám z dalšího růstu cen plynu a případně přerušení jeho dodávek se v Chrastavě rozhodli investovat do záložního způsobu vytápění LTO. „Řešení je takové, že na jeden z našich dvou kotlů bude instalován kombinovaný hořák na spalování plynu i lehkého topného oleje, plus k tomu bude muset být vybudováno olejové hospodářství a také zásobník," řekl Vedral. Pokud zastupitelstvo projekt podpoří, měl by být podle něj záložní zdroj připraven už na příští topnou sezonu.

Vysoké ceny tepla byly už podle Chvály důvodem, proč se v minulosti od centrálního vytápění některé domy ve městě odpojily. Další to teď zvažují, využít chtějí alternativních zdrojů tepla jako jsou fotovoltaické panely nebo tepelná čerpadla. S jejich využitím počítá do budoucna i energetická koncepce, kterou si teď radnice nechává zpracovat. Zejména střechy městských budov podle tajemníka přímo vybízejí k využití solárních panelů. „Už jsme zadali i poptávku na fotovoltaiku, problémem je ale nedostatek panelů na trhu," dodal Chvála.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, teplo, plyn, správa, Chrastava, lto, vytápění, topení, Rusko, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nejistým dodávkám plynu chystají v Chrastavě záložní způsob vytápění LTO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.