Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do škol se ukrajinské děti dostanou, do školek ne. Budování mimořádných kapacit nemá smysl, míní hejtman

Kapacita základních škol v Libereckém kraji bude pro ukrajinské děti podle hejtmana dostačující. S mateřskými školami je to mnohem horší, místa nebudou a kraj neplánuje vytváření mimořádných kapacit.

Kraj má k dispozici mapu, z níž vyplývá, kolik je v daných lokalitách míst v mateřských a na základních školách. Umístit děti uprchlíků do základních škol by neměl být velký problém.

Některé děti budou muset dojíždět

„Dovolím si tvrdit, že s umístěním ukrajinských dětí do základních škol si dokážeme poradit bez jejich většího zatížení a nutnosti budovat nějaké nové mimořádné kapacity," řekl v pondělí hejtman Martin Půta.

V některých lokalitách to bude znamenat dojíždění. „Pro ukrajinské děti dojíždět patnáct nebo dvacet kilometrů na základní školu není v podstatě nic divného, jsou na to zvyklé z domova" uvedl hejtman.

Liberecký kraj ubytoval o víkendu přes padesát ukrajinských Romů

Od minulého týdne omezil kraj víkendový provoz asistenčního centra pomoci, během uplynulého víkendu však do KACPU přijelo více než padesát ukrajinských Romů. Všechny osoby se podařilo ještě ten den ubytovat i přesto, že kraj patří v republice...

V mateřských školách to bude horší

„Máme informace o tom, že volná místa nejsou, nebudou, nebo jich bude málo. Asi nezbyde nic jiného, než maminkám malých dětí vysvětlit, že s nimi budou muset být doma," sdělil hejtman s tím, že budování mimořádné kapacity na dobu, o které si nikdo nemůže být jistý, jak dlouho potrvá, nedává velký smysl.

Minulý týden KACPU odbavilo 461 osob, z toho 235 jich ubytovalo. Počet registrovaných je ve srovnání s předešlým týdnem podobný. „Došlo tam ale k významnému navýšení ubytování, ubytovali jsme více než padesát procent všech žadatelů," informoval ředitel HZS Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

Ve spolupráci se starosty obcí s rozšířenou působností kraj dále přeubytovává osoby. „Možná to nebude tak dramatické, jak jsme se domnívali, že nebude nutné přeubytovávat tak velký počet osob. Během minulého týdne jsme zajistili přeubytování pro pětatřicet osob," dodal ředitel hasičů.


 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Polícia Slovenskej republiky

Štítky Liberecký kraj, Ukrajina, uprchlíci, ubytování, KACPU, školy, školky, děti, základní škola, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol se ukrajinské děti dostanou, do školek ne. Budování mimořádných kapacit nemá smysl, míní hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.