Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Severočeském muzeu jsou k vidění zdobené historické nástroje

Ve stálé expozici uměleckých řemesel s názvem Krása a užitek představí Severočeské muzeum v Liberci historické nářadí a pracovní nástroje. Při jejich restaurování a čištění bylo zapotřebí malých předmětů. Řadu umělecky zpracovaných nástrojů si řemeslníci v minulosti zhotovovali sami jako reprezentaci své zručnosti.

„Určitě si řada z nás všimla, že staré nástroje nejsou jen předměty s nějakou funkcí, ale bývaly také krásně řemeslně zpracované a často i nějak zdobené. Kromě toho mnoho z nich přežilo několik generací uživatelů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Restaurování za pomoci vatových tyčinek

Celkem šestnáct exemplářů muselo projít restaurováním. Postaral se o to Čestmír Maleček z konzervátorského oddělení Severočeského muzea, předměty zbavil prachu i koroze.

Řemeslníci si pracovní nástroje dříve mnohdy vyráběli sami, přestože je vytvářeli specializovaní výrobci, jako třeba nožíři, pilníkáři nebo kružidláři.

Nářadí bylo vyrobeno z oceli, mosazi a dřeva, při jejich čištění proto použil Maleček vatové tyčinky či drobné silonové kartáčky. V případě kovu restaurátor použil i skalpel, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

Nástroje byly zdobené podle dobového stylu

Pracovní nářadí mělo již od starověku povětšinou prosté, funkční tvary. Zdobené nástroje přišly až s dobovými stylovými tendencemi, objednávala si je šlechta a panovníci.

„Ti si nechávali zhotovit nářadí pro vlastní řemeslnou práci, jejímž prostřednictvím odpočívali od náročných úkolů, které jim přinášely panovnické povinnosti, případně služba u dvora nebo vláda na vlastním panství,“ doplnil Mikulička.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, severočeské muzeum, expozice, historie, nástroje, Severočeské muzeum v Liberci, nářadí, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Severočeském muzeu jsou k vidění zdobené historické nástroje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.