Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poláci na transformaci Zhořelecka nedostanou z Evropy ani korunu. Kvůli plánu těžit v Turówu až do roku 2044

Evropská komise Polsku naznačila, že se ji vůbec nelíbí plán těžit uhlí v hnědouhelném dolu Turów až do roku 2044. Z toho důvodu jim zatrhla peníze z Fondu spravedlivé transformace, který evropským zemím pomáhá odejít od spalování uhlí.

Cílem podpory Fondu spravedlivé transformace je odchod od uhlí k moderní ekonomice a vytváření nových pracovních míst místo těch, která zaniknou ve fosilním průmyslu. Jenže to podle Evropské komise Polsko nedodržuje. Jednou z hlavních podmínek totiž je začít s transformací před rokem 2030, jenže Polsko naopak v Turówě povolilo další těžbu až o roku 2044.

„Jsme rádi, že Evropská komise vymáhá dodržování pravidel pro přiznání podpory z fondu spravedlivé transformace. Doufáme, že bude stejně postupovat i v případě samotné těžby v dole Turów, která neustále způsobuje ztrátu vody z českého území, hluk a prach, a přesto nelegálně pokračuje,“ uvedla v tiskové zprávě Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace.

Prohlubování klimatické krize

Podle ní transformace Turówa musí přijít co nejdříve. „Spalováním uhlí z Turówa další desítky let by se ještě více prohlubovala klimatická krize, kterou zažíváme,“ dodala.

Krejčová také znovu zkritizovala dohodu mezi českou a polskou stranou. Česko totiž kvůli ní stáhlo žalobu u Soudního dvoru EU, který přitom mohl na ukončení těžby v dole mít velký vliv. „Česko-polská smlouva, kterou uzavřel premiér Fiala, bohužel ničemu nepomáhá, což dokazuje i samotná vláda, když odmítá zveřejnit dat o současných ztrátách vody z českého území,“ řekla Krejčová.

V minulých týdnech v okolí dolu probíhalo také měření hluku. Ta sice nepotvrdila zásadní překročení limitů, vliv na okolí je ale i tak podle nich nezanedbatelný. Monitoring hluku se uskutečnil celkem pětkrát, a to ve vybraných sedmi až osmidenních obdobích od dubna až do listopadu 2021. Vzhledem k tomu, že prakticky nepřetržitý hluk z dolu nyní přichází na české území jako zbytkový hluk, bylo měření prováděno pouze v noci od 22 do 6 hodin ráno.

Ze závěrů vyplývá, že hluk překročil limit dvakrát za rok v noci. „Jsou to ale krátkodobé limity, hodnotí se dlouhodobé, vždy v nějakém časovém intervalu podle typu zvuku a ty nebyly překročeny. Z pohledu českého zákona v oblasti hluku tedy důl Turów nepřekročil povolené limity, ovšem je zřejmé, že dopad tam je," řekl ve středu člen rady kraje Václav Židek.

Val proti hluku a prachu

Jde o první souvislejší měření dopadů těžby na okolí dolu. Během přeshraničních jednání o Turówu totiž docházelo k tomu, že podle Polska nejsou o překračování limitů žádné důkazy. Měření tak bude probíhat dlouhodobě i nadále, umožní mít kontrolu nad dopadem těžby na českém území a také podklady pro případné soudní spory.

Hluku i prachovým částicím by měl v pohraničí zamezit plánovaný val. „Zatím čekáme na přesnější projektovou dokumentaci. Měla by být navržena tak, aby val snižoval imisní parametry částic, což znamená zelený pokryv, zároveň působil protihlukově, tedy výška porostu a tak dále," informoval Židek.

Val by měl stát do roka od podpisu smlouvy, se stavbou by se mělo začít na podzim. „Pokud se dohodneme na těch parametrech, tak stavba už pak není tak náročná, stavební materiál vlastně mají v místě a pak jde o tu výsadbu. Musí to osadit již vzrostlými stromy," doplnil Židek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky Polsko, česko, turow, důl, spor, Evropská komise, hluk, voda, transformace, uhlí, Důl Turów, těžba, Evropa, Greenpeace, Petr Fiala, Soudní dvůr Evropské unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poláci na transformaci Zhořelecka nedostanou z Evropy ani korunu. Kvůli plánu těžit v Turówu až do roku 2044  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.