Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak bude vypadat park u muzea? Proběhne prezentace, část veřejnosti je proti

Už na podzim roku 2019 Severočeské muzeum poprvé ukázalo vizualizaci, jak by se měl proměnit muzejní park. Nyní plány na jeho revitalizaci ožívají, ve čtvrtek ji přímo v muzeu představí její autor Přemysl Krejčiřík z Ateliéru Krejčiříkovi. Přeměna parku ale vzbudila nevoli mezi částí veřejnosti, která ho chce zachovat v původním stavu.

„Komu není lhostejný osud parku u muzea, prosím, přijďte vyjádřit svůj názor na projekt na "přestavbu",“ vyzývá na facebooku Vladimíra Christiánová. Té vadí řada věcí. „Kácení vzácných stromů, rododendronů, dláždění žulovými kostkami, místo zeleně betonová koryta, poutače a další kavárna, ohrožení chráněných druhů krahujce, veverky obecné,“ vypočítala.

Vizualizaci vytvořil Ateliér Krejčiříkovi, který se specializuje na zahradní a krajinářské úpravy po celé Česku, ale i v zahraničí. Na svém kontě má například obnovu palmového skleníku v Lednici, zahradu hospitálu Kuks nebo úpravu zahrady vily Tugendhat v Brně.

Vizualizace parku u muzea

Chystanou přestavbu kritizuje i opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová, která ji považuje za zbytečnou. „Ve městě a kraji, kde nefungují tisíce zásadních věcí, se budou snažit z krásného dělat ještě krásnější (podle jejich měřítek) a věci potřebné budou nadále spát,“ uvedla.

Podle ní to je přesně případ parku u muzea. „Místa, které je nádherné už samo o sobě, k němuž mají lidé vztah, které by se rozhodně v seznamu priorit, které lidi pálí a chtějí řešit, neprobojovalo ne do první desítky, ani stovky. Ale věřím, že by to nenapadlo v podstatě nikoho. Ovšem - kromě politiků,“ dodala.

S Kocumovou souhlasí i zastupitelka z vládnoucí koalice Šárka Prachařová (ANO). „Je tolik míst v Liberci, co potřebují zvelebit, ale tady jde spíš o znásilnění unikátního prostoru," myslí si.

Podle náměstkyně hejtmana Květy Vinklátové (Starostové pro LK), která má i muzeum ve své gesci, ale autoři na obnově parku spolupracovali i s památkáři. „Park je památkově chráněný. To má svá pravidla a podléhá velmi přísnému dohledu památkářů. Jeho obnova tedy byla konzultována a schvalována jimi, a také nad rámec zákonné povinnosti s kanceláří architektury města a radou architektů města. Na základě jejich připomínek byl projekt následně upravován," upřesnila. Podle ní také si také zájemci budou moci s autorem návrhu park projít  a dozvědět se, jaké zásahy a změny park čeká a proč.

Veřejné projednání chystané podoby parku u muzea proběhne ve čtvrtek od 17 hodin přímo v muzeu.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ateliér Krejčiříkovi

Štítky muzeum, park, severočeské muzeum, atelier krejčiříkovi, projednání, liberec, vizualizace, Zuzana Kocumová, Facebook, Květa Vinklátová, Česko, Starostové a nezávislí, Brno, Lednice, vila Tugendhat, Kuks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak bude vypadat park u muzea? Proběhne prezentace, část veřejnosti je proti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.