Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj rozdá více než sto milionů na nová čerpadla a kotle. Žádat mohou nízkopříjmové domácnosti

Program kotlíkových dotací přichází již počtvrté, tentokrát je určen nízkopříjmovým domácnostem. Liberecký kraj rozdělí v rámci programu více než 108 milionů korun. Zájemci mohou podávat žádosti elektronicky od července.

„Opět podpoříme výměnu starých kotlů 1. či 2 emisní třídy, a to za kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle či tepelná čerpadla. Jsem za tento program velice rád, jelikož se postupně dostává na další zájemce o výměnu starých kotlů za nové zdroje vytápění. Celkem se již vyměnilo na 4 500 starých kotlů a byla investována bezmála půlmiliarda korun do zlepšení stavu ovzduší v Libereckém kraji,“ uvedl hejtman Martin Půta

Kdo může žádat o finanční podporu?

Žadatelem může být majitel nebo spolumajitel nemovitosti, který má v místě výměny kotle trvalé bydliště a jehož domácnost je zhodnocena jako nízkopříjmová (tzn. průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nepřesáhne částku 170 900 korun), informoval v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. 

„Získat lze finanční podporu ve výši 95 % výdajů s maximální částkou na tepelná čerpadla 180 000 korun a na kotle na biomasu s maximální částkou 130 000 korun. Na koupi plynového kondenzačního kotle přispíváme žadatelům částkou maximálně 100 000 korun s podmínkou, že k žádosti předloží závaznou objednávku nebo uvedení do provozu kotle s datem do 30. dubna 2022,“ doplnil Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Elektronické žádosti budou přijímány od 1. července 9:00. Elektronickou žádostí si zájemce zajistí pořadí, do deseti dnů od jejího podání je však nutné doručit její písemnou podobu včetně příloh na adresu krajského úřadu. 

Příjem žádostí bude ukončen 31. srpna 2022 a jednotná doba ukončení výměny je stanovena na 2 roky od schválení dotace.

Semináře pro potenciální žadatele

Žadatele bude kontaktovat správce programu v pořadí dle zařazení do zásobníku. Pokud jejich zájem o dotaci bude přetrvávat, musí souhlasit i s původním termínem ukončení výměny, informoval Trdla.

Pokud by žadatel z předchozí výzvy chtěl podat žádost do nového programu, pak je nutné, aby se nechal nejdříve vyřadit z předchozího programu a poté podal novou žádost. Programy totiž mají jiné podmínky. 

Více informací o tom, jaké budou podmínky vyhlášeného programu a jak podat žádost na krajský úřad, se zájemci mohou dozvědět na semináři pro potenciální žadatele ještě před zahájením příjmu žádostí, a to od 17. května do 8. června 2022. Program bude zveřejněn na webových stránkách.

   

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky Liberecký kraj, kotlíkové dotace, podpora, domácnosti, vytápění, dotace, Martin Půta, Jiří Ulvr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj rozdá více než sto milionů na nová čerpadla a kotle. Žádat mohou nízkopříjmové domácnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.