Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Liberec musí zaplatit šestnáct milionů pokuty za šampionát v lyžování. Chce platit ve splátkách

Liberec bude muset zaplatit státu celou pokutu za různá pochybení při přípravě světového šampionátu v lyžování, které město pořádalo před 13 lety. S žádostí o prominutí sedmnáctimilionové sankce radnice definitivně neuspěla. S ministerstvem financí se chce město domluvit, aby ji mohlo zaplatit splátkově. Zbývá doplatit bezmála 16 milionů korun.

„Tam bylo několik žádostí o prominutí, posečkání, to bylo v kombinaci, nicméně už v loňském roce jsme dostali definitivní výměr," informoval náměstek primátora pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO).

Podle něj chtějí dál jednat s ministerstvem financí, zda by letos mohli uhradit jen část pokuty stejně, jako to ministerstvo umožnilo městu loni. „Loni jsme argumentovali covidovou situací, letos budeme argumentovat situací spojenou s nárůstem cen energií. Takže věřím, že ministerstvo financí nám v tomto vyjde vstříc a nebudeme muset platit vše letos," dodal Karban.

Sankce vyměřená finančním úřadem souvisí s deseti stavebními akcemi převážně na Ještědu, týká se například osvětlení na skokanských můstcích, garáže pro rolby, parkovacího domu či přístupových cest. U některých staveb město nedodrželo technické parametry, například v použitém průměru trubek, rozdílu v délce potrubí či vybudování kratší kanalizační přípojky. Jiný rozměr, než bylo v žádosti o dotaci uvedeno, mělo dvoupatrové parkoviště, místo na ploše 8000 metrů čtverečních se vybudovalo na 2680 metrech čtverečních. V rozporu s dotačními podmínkami u několika staveb po šampionátu zřídilo město zástavní právo při vydávání dluhopisu.

Pro Liberec to není jediná pokuta v souvislosti s mistrovstvím světa, které se konalo od 18. února do 1. března 2009. Už dříve muselo město zaplatit finančnímu úřadu 3,158 milionu korun kvůli chybám při výstavbě bytů pro šampionát. S městem vedl sedm řízení i antimonopolní úřad (ÚOHS). Pochybení původně našel v šesti z nich, dohromady šlo o 72 zakázek a celková pokuta byla 6,55 milionu korun. Soud však většinu těchto pokut zrušil a některé případy vrátil ÚOHS. Podle databáze ČTK na pokutách v řízení s antimonopolním úřadem nakonec zaplatil Liberec 110 tisíc korun.

Liberec se soudil i s věřiteli organizačního výboru, který v čele s bývalou lyžařskou reprezentantkou Kateřinou Neumannovou hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Po šampionátu však hlavně kvůli jeho nízké návštěvnosti zůstaly dluhy 92 milionů. Některé firmy, které nedostaly zaplaceno, dlužné peníze chtěly po Liberci. U soudu ale neuspěly.

Lyžařské mistrovství světa v Liberci bylo jednou z největších sportovních akcí v historii státu. Z veřejných zdrojů šly na uspořádání šampionátu a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun. Ze státního rozpočtu to bylo téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal 165 milionů.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberec 2009

Štítky ČR, správa, hospodářství, lyžování, Liberec, pokuta, mistrovství světa, ministerstvo financí, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ANO 2011, Kateřina Neumannová, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec musí zaplatit šestnáct milionů pokuty za šampionát v lyžování. Chce platit ve splátkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.