Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vydejte se na nejromantičtější místo Jizerských hor

Jizerské hory jsou cílem mnoha turistů již po generace. V okolí Hejnic najdeme nejkrásnější a nejromantičtější místa Jizerek, a to v údolí potoků Malý a Velký Štolpich, které inspirovalo skladatele Webera k opeře Čarostřelec.

„Jedná se o jednu z nejkrásnějších turistických tras Jizerských hor. V teplých a již téměř letních dnech máte navíc možnost se osvěžit v ledové vodě. A když vystoupáte až nahoru, otevře se vám za odměnu nádherný pohled na Hejnice,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V dané lokalitě se v 15. století těžila ruda, dodnes můžeme v okolí potoka narazit na pozůstatky těžby. Okolní krajina okouzlila i skladatele Carla Maria Webera, který se léčil v nedalekých Lázních Libverda. Údajně ho místo inspirovalo k opeře Čarostřelec.

Jeden z největších vodopádů v Čechách nalezneme právě na potoce Velký Štolpich, zvaném též Sloupský potok, který protéká Národní přírodní rezervací Jizerskohorské bučiny. Potok v tomto místě překonává skalní stěnu vysokou 30 metrů a vytváří několik vodopádů a kaskád, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje.

K vodopádům se lze nejlépe dostat z Hejnic po červené značce nebo od bývalých Tetřevích nedaleko Čihadel. Terén je v místech skalnatý a nabízí úchvatné výhledy. Kolem vodopádu vede údolím potoka žlutá turistická stezka z Ferdinandova do Čihadel. Vodopád je přístupný pouze pěším turistům, s kolem je cesta zcela neschůdná, dodal Mikulička.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, výlet, Jizerské hory, vodopády, Hejnice, Štolpich, potok, vodopád, údolí, Květa Vinklátová, Česko, turistická stezka, Čihadlo, opera, Lázně Libverda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Vydejte se na nejromantičtější místo Jizerských hor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.