Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Libereckém kraji je málo pěstounů. Dvě stovky dětí potřebují náhradní rodiny

Loni klesl v kraji počet dětí, které byly umístěny do náhradní rodinné péče o dvacet procent. Zájem ze strany náhradních rodičů klesl dokonce o čtyřicet procent oproti předchozímu roku. Dětí, které potřebují náhradní rodiny, jsou v kraji zhruba dvě stovky.

„Při srovnání s rokem 2020 jsme zaznamenali pokles počtu dětí umístěných do náhradní rodinné péče, nicméně vzhledem k aktuálnímu smutnému trendu, kdy dlouhodobě stagnuje či klesá počet zájemců o poskytování náhradní rodinné péče, bohužel není tato statistika úplným překvapením,“ řekl Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí.

V roce 2021 bylo 27 dětí umístěno do náhradní rodinné péče a 32 do pěstounské péče na přechodnou dobu, informoval v tiskové zprávě KÚ Libereckého kraje. 

Klesá i počet náhradních rodičů

Velký pokles kraj zaznamenává i ze strany zájemců o vykonávání náhradní rodinné péče, minulý rok přijal úřad 29 žádostí, to je nejnižší počet za poslední čtyři roky. Patnáct žádostí směřovalo do evidence osvojitelů, devět pak do evidence pěstounů a pět žádostí do evidence pěstounů na přechodnou dobu.

„Loňský rok provázelo několik faktorů, které mohly mít na tento neveselý vývoj vliv, ať už hovoříme o trvající epidemiologické situaci, jejích dopadech, existenčních nejistotách či obavách ze samotného procesu, kterým budoucí náhradní rodiče musejí procházet,“ zhodnotil Tulpa.

Je však nutno zdůraznit, že počet podaných žádostí za daný rok nelze dávat do přímé souvislosti s počtem zprostředkovaných dětí do náhradní rodinné péče. „Celý proces od podání žádosti přes odborné posuzování, přípravu žadatele a jeho případné zařazení trvá přibližně jeden rok. Pokud tedy žadatel podá svoji žádost v jednom kalendářním roce, nedá se obecně určit, zda bude zařazen do evidence v tomtéž roce, nebo roce následujícím, pokud je tedy do evidence žadatelů o náhradní rodičovskou péči zařazen. Dále také záleží, ve kterém roce bude vytipován jako vhodný náhradní rodič,“ doplnila Kateřina Blažková, koordinátorka aktivit pro náhradní rodinnou péči v Libereckém kraji.   

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, pěstounská péče, děti, rodina, adopce, dětský domov, Petr Tulpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji je málo pěstounů. Dvě stovky dětí potřebují náhradní rodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.