Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Smědavě začne stavba nové chaty. Nakonec bude podobnější té původní

Bourání chaty na Smědavě přineslo loni na podzim hodně emocí. Mizela část historie, kterou měl podle vizualizací nahradit penzion, který se do Jizerek nehodí. Teď se nová chata začne stavět, projekt byl ale výrazně přepracován. Nyní se ale na sociálních sítích objevily obrázky budoucí chaty, které sklidily velkou kritiku. Redakce Drbny pak získala další vizualizace, které si můžete prohlédnout v článku.

„Chaotické rozvržení oken, které mají hromadu různých velikostí a tvarů. Aneb jak poznat, že to nekreslil šikovnej architekt, ale čuně,“ okomentoval například liberecký zastupitel Jindřich Felcman (Zelení/Změna pro Liberec).

Hodně kritiky za schválení takové podoby objektu v chráněné části Jizerských hor sklízí Správa CHKO Jizerské hory. „Stavebníky malých rodinných domků v údolí péruje kvůli každému parapetu, a tady, v srdci hor, povolí panu podnikateli takovej hnus,“ dodal Felcman, kterého podpořila také další liberecké zastupitelka Zuzana Kocumová (LOL). „Přemýšlím, kam se poděly striktní požadavky, které na běžné smrtelníky má CHKO Jizerské hory,“ uvedla.

Správa CHKO souhlas se stavbou skutečně dala. „Novou podobu horské chaty jsme posuzovali především ve vztahu k měřítku a charakteru tehdy ještě stojícího historického objektu alpského stylu, v kontextu lokality i turistickému významu místa,“ vysvětlil Drbně vedoucí Správy CHKO Jizerské hory a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Tomáš Korytář.

Nová podoba chaty Smědava podle něj zachovává základní tvar původní chaty, včetně sklonů střech a půdorysu, jsou použity tradiční materiály i barevnost a objekt má jednoduchý výraz. „Částečně došlo ke zvýšení hřebene střechy a ke zvětšení hmoty. Uvedenou změnou stavby ale nedošlo k podstatné změně krajinného rázu místa ve smyslu ustanovení § 12 zákona č. 114/1992 a proto Agentura se stavbou souhlasila,“ dodal Korytář.

Podle Korytáře je pravda, že se stavba v některých parametrech odchyluje od tradiční historické zástavby lidového rázu. „To je ovšem právě u objektů občanské vybavenosti legitimní a poměrně běžné,“ řekl.


První podoba nové chaty na Smědavě, ta nakonec neprošla.

Původně měla chata na Smědavě vypadat úplně jinak, první projekt ale Správa CHKO odmítla. „Původní projekt nové Smědavy byl kompletně odmítnut pro zásadní rozpory s platnými limity ochrany krajinného rázu i územního plánu,“ doplnil Jiří Hušek ze Správy CHKO Jizerské hory.

Redakce Drbny navíc získala vizualizace nové chaty na Smědavě, které vypadají jinak než ty zveřejněné na sociálních sítích. Rozvržení oken a dveří je stejné, stavba má ale jinou barevnost a jinak zapadá do krajiny. Které obrázky se více blíží realitě ale bude veřejnost moci posoudit až ve chvíli, kdy bude stavba hotová.

S plány na zbourání chaty přišel její majitel Jindřich Řehák už před čtyřmi lety. Už tehdy vizualizace přinesly hodně emocí. Jindřich Řehák vlastní také nedaleký hotel Montanie u soušské přehrady a také hotel Antonie ve Frýdlantu. Známý je i z korupční aféry Davida Ratha, kdy byl nepravomocně odsouzen k pěti a půl letům vězení a pokutě milion korun, nakonec ale kvůli neuznaným odposlechům vyvázl bez trestu.

Bourání chaty na Smědavě. Na jejím místě vyroste wellness hotel

Výchozí turistický bod Jizerských hor – Smědava, přichází o svůj symbol, chatu, která zde stála od roku 1935. Nyní se bourá a na jejím místě vyroste objekt nový, má tu být moderní wellness hotel.

Prví chata na Smědavě byla postavena již v roce 1841, přesně o půlstoletí později byla k chatě přivedena i silnice. Původní chata však vyhořela v roce 1932. Ta dnešní stavba pocházela až z roku 1935. tak loni na podzim byla zbourána, zůstala pouze terasa, na jaře pak začíná výstavba nové chaty.

Není to navíc jediná nová výstavba na Smědavě, chystá s také projekt na místě bývalého loveckého zámečku, který vyhořel. Dnes po něm zůstal jen kamenný základ nedaleko otočky autobusu. 

Takhle by měla vypadat nová chata na Smědavě.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Drbna, Jan Polák, Jaroslav Demčák

Štítky Smědava, chata smědava, nová smědava, Jizerské hory, chko jizerské hory, chata, vizualizace, projekt, chráněná krajinná oblast, penzion, Zuzana Kocumová, Drbna.cz, David Rath, Jiří Hušek, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Smědavě začne stavba nové chaty. Nakonec bude podobnější té původní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.