Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Znalci se nepodařilo určit, na jakém zařízení nahrávky proti Bartákovi vznikly. Pro případ je to klíčové

U nahrávek, které jsou klíčovým důkazem v případu lékaře Jaroslava Bartáka obžalovaného z plánování tří vražd a vydírání, se nepodařilo zjistit, na jakém nahrávacím zařízení vznikly. U soudu v Liberci to dnes uvedl znalec Radek Beneš, který zkoumal kopie nahrávek. Bartákovi hrozí 15 až 20 let vězení, vinu odmítá. Hájí se tím, že svá slova nemyslel vážně. Nahrávky bude ještě posuzovat znalkyně z oboru fonetika, výsledek jejího zkoumání chce mít soud do příštího líčení, které se bude konat na začátku srpna.

Před soudem se posuzuje jednání Bartáka z věznice v Liberci z podzimu 2013, kdy si již začal odpykávat 12letý trest za sexuální obtěžování asistentek. Podle obžaloby Barták ze msty za odsouzení plánoval vraždy advokáta, kněze a bývalého šéfa vojenské tajné služby.

Obžaloba tvrdí, že vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun a využít je k útěku z vězení za pomoci vrtulníku. Zajistit to měl jeho tehdejší spoluvězeň Miloš Levko, který ale místo toho vše oznámil a svá tvrzení doložil nahrávkami. Podle něj je pořídil prostřednictvím hodinek. Neví se ale, jak je získal ani jak je dostal z věznice ven. Levko u soudu už dříve uvedl, že si to nepamatuje.

Případ Barták pokračuje. Soud bude znovu zkoumat videonahrávku

Znalci budou znovu zkoumat videonahrávku, jež je klíčovým důkazem v kauze lékaře Jaroslava Bartáka. Je obžalován z plánování tří vražd a vydírání, čehož se podle obžaloby dopustil při pobytu ve věznici v Liberci na podzim 2013.

Nahrávky zkoumal znalec, k dispozici jsou ale jen jejich kopie. Na čem originály vznikly, se znalci nepodařilo zjistit. „Záznamové zařízení nezanechalo stopy po sobě," uvedl znalec u soudu. Nezjistil ani, že by s nahrávkami bylo nějakým způsobem manipulováno.

Barták se u soudu snaží dokázat, že kauza je spiknutím proti němu. Za vznikem nahrávek vidí komplot jiných vězňů ve spolupráci s vězeňskou službou či policejní provokaci. Vyvozuje to i z odposlechů, na kterých se svým známým na svobodě hovoří Milan Rosenbaum, který byl v roce 2013 v liberecké věznici stejně jako Barták. Rosenbaum se baví se svým známým neurčitě, s náznaky konspirace a zaznívají i jména, jež mohou mít souvislost s Bartákovým případem.

Barták míní, že mluví o nahrávkách i o jejich předání elitnímu kriminalistovi Josefu Marešovi. Rosenbaum dnes prostřednictvím videohovoru znovu vypovídal a odmítl spojení s touto kauzou. O nahrávkách se podle svých slov dozvěděl až po zveřejnění případu v médiích. Co tehdy konkrétně řešil se svým známým, si ale dnes nepamatuje, tvrdí. Podle něj ale hodně řešili záležitosti kolem jejich pražského baru a prodeje marihuany, kvůli čemuž byl tehdy odposloucháván.

U soudu dnes opět vypovídal i bývalý kriminalista Mareš, ani on si bezmála devět let staré události už moc nevybavuje. Mareše tehdy kontaktoval prostředník Levka. Kdo to byl, Mareš neví. U soudu ale popřel, že by to byl Rosenbaum, jehož znal od doby, kdy ho vyšetřoval kvůli vraždě spolumajitele bezpečnostní agentury Lenia Jiřího Kubína. Mareš dnes zopakoval, že v Bartákově případu měl roli pošťáka. Jako policista z Prahy neměl oprávnění kauzu z Liberce vyšetřovat, místním kriminalistům tak předal písemné podklady a nahrávky, které získal od neznámého prostředníka.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, vražda, Barták, Liberec, Jaroslav Barták, Josef Mareš, Vězeňská služba České republiky, LENIA spol. s r. o., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znalci se nepodařilo určit, na jakém zařízení nahrávky proti Bartákovi vznikly. Pro případ je to klíčové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.