Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ministerstvo školství by mělo rozvolnit předpisy, míní hejtman. Navýšilo by to kapacity školek

Ministerstvo školství by mělo podle hejtmana Libereckého kraje rozvolnit předpisy v mateřských školách, mohlo by to výrazně navýšit kapacity, aniž by bylo nutné rozšiřovat a budovat prostory.

Situace v Libereckém kraji je z pohledu uprchlické krize podle hejtmana klidná. „Máme 3 873 ubytovaných uprchlíků v našich ubytovacích zařízeních. Před létem máme necelých 1 720 volných míst, které máme na základě smluv k dispozici," řekl hejtman Martin Půta.

V pondělí řešili zástupci kraje s obcemi s rozšířenou působností, kdy budou zápisy do škol. V některých školách to bude podle Půty až v červenci. „Konkrétní informace o tom, kolik míst ve školách potřebujeme, budeme vědět opravdu až v tom červenci. V tuto chvíli se zdá, že se hodně uprchlíků vrací zpátky na Ukrajinu, to je vidět nejenom ve statistice KACPU, ale i ve všech dalších statistikách, které máme k dispozici," sdělil hejtman.

Pomohlo by rozvolnění předpisů, míní hejtman

V současné chvíli podle hejtmana probíhají na Ukrajině přijímací zkoušky na vysoké školy, část studentů se proto do země vrací. „Odhad je, že část dětí nebude chtít chodit do českých škol, i proto věřím, že Ministerstvo školství najde nějaký kompromis po jednání s ukrajinskou stranou, aby byla umožněna on-line výuka zvláště u vyšších ročníků. Nedává smysl, aby se dítě v sedmé či osmé třídě začalo učit česky, dává větší logiku, aby se vzdělávalo formou on-line z Ukrajiny. Velká většina škol tam mimochodem funguje on-line," sdělil Půta. 

Nejjednodušším řešením je podle Půty rozvolnění všech předpisů, které jsou někdy nadužívány. „Uvedu to na příkladu mateřské školy, v níž je kapacita jedné třídy 24 dětí; každý, kdo vodí své děti do školek, ví, že tato kapacita není naplněná v mezidobí. Část dětí je nemocná, nebo se vyskytnou jiné důvody, proč tam děti nechodí,“ vysvětlil hejtman.

Školky fakticky nejsou úplně naplněné

V České republice je podle něj zvykem, že do školek dochází děti maminek, které jsou na mateřské dovolené, a to třeba jen na čtyři hodiny. „Přesto jsou počítány jako celé jedno dítě co se týče kapacity," upozornil.

Rozvolnění podmínek s ohledem na stávající situaci by umožnilo zřizovatelům navýšit kapacitu o deset až dvacet procent bez nutnosti stavebních úprav. „Na základě domluvy se zaměstnanci by to šlo udělat –⁠ řekl bych –⁠ bez nějakého dramatického navýšení počtu zaměstnanců," uvedl Půta s tím, že toto rozhodnutí by nebylo centrální, nýbrž by záviselo na konkrétní samosprávě. 

V Libereckém kraji je celkem 14 428 osob s pobytovým oprávněním v souvislosti s válkou na Ukrajině, informovala o tom vedoucí Oddělení krizového řízení Miloslava Volfová. Během uplynulého týdne KACPU odbavilo 318 běženců, 162 jich pak bylo ubytováno.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberecký kraj, Ukrajina, uprchlíci, ubytování, KACPU, školy, školky, děti, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Martin Půta, ruská invaze na Ukrajinu, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo školství by mělo rozvolnit předpisy, míní hejtman. Navýšilo by to kapacity školek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.