Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemřel Alois Čvančara, bývalý ředitel Severočeského muzea a významný botanik

Alois Čvančara zemřel v pondělí 30. května 2022. Působil v letech 1990–2011 jako ředitel Severočeského muzea a spolupracoval i s botanickou zahradou. Významně přispěl například svou badatelskou a terénní činností ke vzniku fytogeografických map ČR.

Čvančarova spolupráce s libereckou botanickou zahradou byla dlouhodobá, přispěl mimo jiné novým tématem: květenou z Austrálie. Květena je soubor rostlinných druhů určitého území. Čvančara byl také vybrán do prestižního týmu spoluautorů nejrozsáhlejšího soudobého šestidílného botanického díla Květeny České republiky.

„Objednával z dálné ciziny – tehdy s velkými překážkami  semena australských keřů a stromů, studoval zvláštní metody jejich výsevu i velmi komplikovaného dalšího pěstování pomocí špatně dostupných zahraničních odborných článků a knih, vytvářel sortiment,“ sdělilo muzeum. Botanická zahrada se tak může v současnosti pyšnit samostatným, v České republice unikátním pavilonem v nynějších sklenících na toto téma.

„Zpráva o úmrtí pana Čvančary mě velice zarmoutila. Byl dlouholetým ředitelem muzea, skromným a pracovitým člověkem. Nesmírně jsem si ho vážila. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Severočeské muzeum Liberec | Zdroj Severočeské muzeum Liberec, Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, severočeské muzeum, botanická zahrada, Alois Čvančara, Severočeské muzeum v Liberci, Česko, Austrálie, Květa Vinklátová, muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Alois Čvančara, bývalý ředitel Severočeského muzea a významný botanik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.