Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V liberecké zoo se narodila mláďata ohrožených kopytníků. Hříbě, žirafu i soba můžete spatřit ve výbězích

Koncem května přišla v Zoo Liberec na svět tři mláďata ohrožených druhů kopytníků: hříbě koně Převalského, mládě žirafy Rothschildovy a soba karelského. Přírůstky mohou návštěvníci spatřit ve výbězích se stády, kde jsou od prvního dne.

„Právě mláďata jsou jedním z největších lákadel návštěvníků zoologické zahrady. Celé rodiny se opakovaně vracejí a sledují, jak mláďata jednotlivých druhů rostou. V „přímém přenosu“ tak mají příležitost vidět proměnu života v zahradě,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kůň Převalského

Hřebeček koně Převalského se narodil téměř ve stejný čas jako sob karelský ve vedlejším výběhu, informovala v tiskové zprávě mluvčí zoo Barbara Tesařová. „Jsem rád, že se chovu koní Převalského v Liberci daří a díky pravidelným odchovům tak můžeme významnou měrou přispívat k posílení populace tohoto ohroženého druhu, který byl v 60. letech minulého století dokonce v přírodě vyhuben,“ dodal zoolog Luboš Melichar.

Sobi karelští žijí volně výhradně ve Finsku

Od soboty 22. května mohou návštěvníci spatřit přírůstek u vzácných chladnomilných sudokopytníků, sobů karelských. „Jedná se druh, který je v zoologických zahradách zřídka k vidění a i úspěšné odchovy bývají spíše vzácností. Zoo Liberec chová ohrožené soby karelské od roku 2013 a rozmnožit se se jim podařilo teprve potřetí,“ sdělila Tesařová.

Ve volné přírodě bychom soba karelského nalezli výhradně ve Finsku ve dvou izolovaných subpopulacích, východní a západní. V každé populaci je odhadem více než 1 000 jedinců. „Už na počátku 19. století málem vyhynul,“ doplnila mluvčí.

„Populaci zachránila a obnovila zvířata dovezená z oblasti zvané Karélie, která se nachází mezi Finskem a Ruskem. Tam přežíval malý zbytek populace. Díky této translokaci a intenzivní ochraně došlo ve Finsku k jeho obnově a druh se začal v 70. letech minulého století úspěšně šířit. Několik let už také probíhají úspěšné snahy o reintrodukci,“ vysvětlil Melichar.

Zajímavostí je, že parohy mají i samice soba karelského, u ostatních jelenovitých kopytníků tomu tak není. „Paroží u samic může sloužit k vyhledávání potravy, zatímco samci ho používají výhradně v soubojích se soky,“ sdělila Tesařová.

Žirafa Rothschildova je nejvzácnějším poddruhem žiraf

Krátce na to se rozrostlo i stádo žiraf Rothschildových. Mládě – samička – se narodilo v úterý 24. května. V liberecké zoo je to už 48. narozené mládě od počátku chovu roku 1985. „Porod proběhl bez komplikací v brzkých ranních hodinách. Když přišli chovatelé ráno do práce, mládě se již pokoušelo stavět na své ještě vratké nohy,“ řekl Melichar.

Poslední asi tři tisíce kusů žiraf Rothschildových žijí ve volné přírodě v Keni a Ugandě. „Poddruh je tak bezprostředně ohrožen vyhubením. Všechny žirafy chované v lidské péči jsou zahrnuty do Evropského záchovného programu (EEP) a díky úspěšným chovům a nezištné spolupráci zoologických zahrad se daří držet jejich stavy na uspokojivém počtu,“ dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky Liberecký kraj, zoo, Liberec, mláďata, zvířata, příroda, ohrožené druhy, žirafa, sob polární, kopytník, zoologická zahrada, Zoologická zahrada Liberec, Finsko, Květa Vinklátová, Keňa, Uganda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké zoo se narodila mláďata ohrožených kopytníků. Hříbě, žirafu i soba můžete spatřit ve výbězích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.