Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Historické fotografie osady Jizerka od Jaromíra Bachtíka budou k vidění ve stálé expozici tamního muzea

Muzeum Jizerských hor na Jizerce by mělo představit ve své expozici asi dvacet historických fotografií sklářské osady Jizerky. Zachytil je regionální fotograf Jaromír Bachtík v šedesátých letech minulého století. V současné době jsou snímky ve sbírce Severočeského muzea.

Autor fotografií Jaromír Bachtík žil v letech 1902–1980 v Šumburku nad Desnou. Fotografování se začal více věnovat ve čtyřicátých letech, zmíněný soubor fotografií pochází především z šedesátých let.

„Obecně jsou většinou dobře známé snímky obce z předválečného období. Bachtíkova tvorba představuje jakýsi doplněk těchto starších vyobrazení, jejichž autory byli povětšinou fotografové českoněmečtí. Ani u Bachtíka ale nechybí známé pohledy na Bukovec nebo na říčku Jizerku,“ uvedl ředitel severočeského muzea Jiří Křížek.

Do sedmdesátých let zachycoval především Tanvaldsko, Pojizeří a tamní lidovou architekturu. Fotografickému řemeslu se vyučil u známého držkovského malíře a fotografa Aloise Otahala staršího (1871–1952), což se odrazilo v jeho tvorbě, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckéh kraje.

„Historické fotografie jsou důležitým dokladem života té které doby. A to nejen doby dávno minulé, ale i několik desítek let zpátky na fotografiích ukazuje proměnu, na kterou lidská mysl tak často zapomíná. Nyní se zájemci budou moci seznámit s fotografiemi Jaromíra Bachtíka přímo v srdci Jizerských hor, kde působil,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Obec Jizerka leží historicky na pomezí českého a německého panství. První zmínka o malé obci sahá až do roku 1539. Lokalita je často vyhledávaná pro svou fotogeničnost. V minulosti ji obývali čihaři a ptáčníci, později se proslavila především díky nálezům drahokamů a sklářství. „Nyní se jedná o ryze turistickou oblast. Bachtíkovy fotografie Jizerky jsou dokladem života a činnosti v nejvýše položené obci Jizerských hor v době poválečné,“ dodal Mikulička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Jizerka, fotografie, historie, muzeum, expozice, turistika, výlet, Jizerské hory, fotograf, Severočeské muzeum v Liberci, Muzeum Jizerských hor, Jiří Křížek, Květa Vinklátová, Šumburk nad Desnou, Bukovec, Tanvaldsko, Pojizeří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historické fotografie osady Jizerka od Jaromíra Bachtíka budou k vidění ve stálé expozici tamního muzea  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.