Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec by chtěl získat a obnovit lanovku na Ještěd, mohla by být součástí MHD

Liberec by chtěl získat lanovku na Ještěd a obnovit její provoz, v budoucnu by mohla být součástí městské hromadné dopravy v krajském městě. Už v červnu budou liberečtí zastupitelé projednávat návrh změny územního plánu, která by měla umožnit prodloužení trasy lanovky zhruba o 650 metrů až ke konečné tramvaje v Horním Hanychově, řekl liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Visutá lanová dráha je mimo provoz od konce loňského října, kdy po přetržení tažného lana spadla jedna ze dvou kabin. Při nehodě zemřel průvodčí, v kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím ve druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčímu se podařilo aktivovat záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavit. Jen základní oprava lanovky není podle výrobců možná s ohledem na přísné technické normy.

Lanovka patří Českým drahám, které na konci května oznámily vypsání takzvaných předběžných tržních konzultací na strategického partnera. Zajistit by měl financování obnovy a následný provoz lanové dráhy. „V této fázi jde v podstatě o průzkum trhu, zda a případně kolik se na trhu nachází potenciálních partnerů, kteří by měli zájem do lanové dráhy investovat. Může jít o komerční firmy stejně jako o municipality nebo jiné subjekty," sdělila již dříve mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

„Můj názor je, že by lanovku mělo ideálně do budoucna vlastnit město a případně si na provozování někoho dalšího zjednat, proto jsme už ústně jednomu z členů představenstva Českých drah předložili záměr, že bychom chtěli pozemky po té zkrachovalé lanové dráze odkoupit včetně budov," řekl Zámečník. Vlastnictví lanovky je podle něj klíčové pro přípravu projektu nové lanové dráhy. Znalecké posudky zatím nejsou, ale jde podle něj o odkup pozemků a budov zhruba za 50 milionů korun.

Nová lanovka přijde podle Zámečníka na 250 až 300 milionů korun. „Kdyby město získalo pozemky do vlastnictví, tak představa je taková, že na to založíme samostatný podnik, který si na stavbu vezme úvěr a bude ho postupně splácet z tržeb z provozu. Po splacení úvěru bychom lanovku mohli zařadit do systému MHD," řekl Zámečník. Ochotu finančně se podílet na obnovení provozu lanovky podle něj už předběžně vyjádřil i Liberecký kraj.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto České dráhy

Štítky ČR, doprava, správa, stavby, lanovky, Liberec, lanová dráha, městská hromadná doprava, Ještěd, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, České dráhy, Liberec XIX-Horní Hanychov, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec by chtěl získat a obnovit lanovku na Ještěd, mohla by být součástí MHD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.