Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ze zchátralé textilky továrna na zábavu. Před pětadvaceti lety začala přestavba Babylonu

I když na liberecké Centrum Babylon nemají všichni jen kladné názory, přestavba zchátralé textilní továrny Hedva o rozloze šesti fotbalových hřišť v centru stotisícového města může sloužit jako příklad úspěšné revitalizace brownfieldu. Stojí za ní rodina Vajnerových, která o myšlence vybudování jedinečného zábavního komplexu začala přemýšlet už v roce 1996. O rok později, tedy přesně před čtvrtstoletím, pak samotná náročná rekonstrukce začala.

„K dispozici jsme měli plochu přesahující třicet tisíc metrů čtverečních a skvělé nápady v hlavě,“ vzpomíná po letech Miloš Vajner. Právě on se svou rodinou zchátralou textilku Hedva v roce 1997 koupil.

Čtrnáctého července pak vzniká společnost Centrum Babylon a ještě téhož roku začíná rekonstrukce. Ta z továrny na textil postupně vytvoří zábavní centrum nejprve s nákupním městečkem a později i s hotelem, iQPARKEM nebo Lunaparkem a Aquaparkem.

Zchátralý areál byl v době začátku stavebních prací starý přes sto let. V továrně se původně vyráběly podšívkové a dekorační tkaniny s určením pro dámskou a pánskou konfekci. Po válce byla německým majitelům zkonfiskována, poté měnila název až na Hedvu. V době největšího rozmachu zde pracovaly dva tisíce lidí.

Historie Centra Babylon

Úterý, 14. června 2022, 12:27

Historie Centra Babylon
Historie Centra Babylon

Po revoluci v roce 1989 ale přišel poměrně rychlý konec, i když výroba pokračovala. Objekt ale postupně chátral a poslední měsíce byl navíc opuštěný úplně. „Stroje byly odvezeny do šrotu a její devastaci dokončili zloději kovů. Odřezali potrubí, vytrhali elektrické kabely, rozebrali části střech,“ říká Vajner.

V tu chvíli přišla kompletní rekonstrukce. Nabízelo se celý areál zbourat a postavit nový. Jenže Vajnerovi chtěli vzhled továrny co nejvíce zachovat. Dodnes tu zůstalo několik technických zajímavostí.

Voda ze střech stéká do spodní kanalizace vnitřkem stovek litinových sloupů, které střechu podpírají. „Některé sloupy byly použity jako pouliční lampy v nákupním městečku nebo tvoří střed umělých stromů v Královské zahradě,“ vysvětluje Vajner.

Přestavba Hedvy na Centrum Babylon.

Ten také vzpomíná na část rekonstrukce, kdy musela být část jedné z hal zvýšena, protože byla moc nízká. „K tomu bylo zapotřebí podchytit základy u pat sloupů a podbetonovat je,“ pokračuje zakladatel centra. Dělníci tehdy střídavě obnažovali základy pod jednotlivými sloupy a ty pak dobetonovávaly. Až poté se mohla snižovat podlaha. „Celkem bylo odvezeno přes pět set nákladních aut zeminy. Vše se kopalo ručně a ven vyváželo malým nakladačem,“ říká Vajner.

Původně přitom Vajnerovi chtěli vybudovat centrum jen v jedné části areálu. Ten měl sloužit jako prototyp malého zábavního centra pro další města. „Záměr malého prototypu se ale brzo změnil na soustředění se na jedno obrovské v Liberci,“ pokračuje.

Historie Centra Babylon Továrna zde byla postavena v roce 1885, po válce byla znárodněna, v roce 1996 ji koupili manželé Vajnerovi, kteří zde vybudovali Centrum Babylon. Jako první vzniklo v roce 1998 nákupní městečko, v roce 2000 otevřel Aquapark a hotel, který byl rozšířen roce 2005. O další dva roky později otevřelo Wellness centrum a iQPARK.

Babylon měl původně být pouze na rohu ulic Nitranská a U Nisy, postupně se ale rozrostl a dnes zabírá plochu šesti fotbalových hřišť. Sám Vajner přiznává, že jde o slepenec různých budov, hal a přístaveb. Technicky unikátní jsou více než sto let staré betonové konstrukce, železobetonové trámy a nosníky. Do technicky vymezeného půdorysu se pak zapracoval koncept celého komplexu. „Bylo to doslova bludiště a nejednou se stalo, že jsme při prohlídce objektu ztratili orientaci,“ směje se Vajner.

I díky tomu dostal celý komplex jméno Babylon, protože popisoval rozlehlost a nepřehlednost komplexu. Nakonec ale jméno přineslo i další významy. „Navozuje představy oázy zábavy, odpočinku, jistoty a zcela jiného světa za branami města. Je to město ve městě, svět ve světě,“ říká Vajner, čeho chtěli Babylonem dosáhnout.

Také proto je Babylon směsicí nejrůznějších stylů od secesní kavárny, přes pivnici třicátých let až po antické lázně v Aquaparku, viktoriánské baroko v Královské zahradě, babylonské výjevy v chodbách hotelu nebo buddhistická atria v novém hotelu. „Cílem je vnést atmosféru do určitého prostředí, povznést návštěvníky, nechat je zapomenout na venkovní svět. Na interiérech se bude ještě dlouho pracovat, obměňovat a téměř nikdy nebudou konečně dořešeny,“ vysvětluje Vajner. Nynější ráz úprav je veden do stylu Steampunk.

Přístavba hotelu v roce 2005.

Přestože část veřejnosti Babylon zase až tak úplně nemusí, revitalizace bývalé Hedvy může sloužit jako úspěšná revitalizace brownfieldu v centru města. Vajner dává za příklad libereckou Textilanu. „Po ní už nezbylo téměř nic a dnes tam vede tramvajová trať směr Vratislavice."

Centrum Babylon dnes nabízí hotel, kongresové prostory, Wellness centrum, Lunapark, Aquapark, iQPARK, Funpark, 4D KINO, Laser Shot, Bowling, Laser game nebo Magic Box

Sám přitom Babylon nadále považuje za továrnu. „Fabrika to byla, je a bude. Rozdíl je jen v účelu využití. Původně fabrika textilní, dnes je to taková fabrika na trávení volného času a na zábavu pro všechny generace,“ říká.

Centrum Babylon je dnes největším mimopražským hotelovým, relaxačním a zábavním centrem. Nabízí přes čtyři set pokojů a také kongresové centrum pro tisíc lidí. Kromě toho nabízí Aquapark, ale i iQPARK, 4D kino, nebo Laser game. Na místě nákupního městečka pak loni otevřel Funpark.

I s novými přístavbami se dnešní Centrum Babylon rozkládá na ploše 30 tisíc metrů čtverečních. Celková výše investic se blíží dvěma miliardám korun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Centrum Babylon

Štítky Babylón, centrum babylon, liberec, vajner, vajnerovi, Hedva, Centrum Babylon Liberec, rekonstrukce, továrna, zábava, Magic Box, Laser game, Královská zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Může se Babylon vyjádřit k pořádání sw-ngers párty v prostorách wellnessu a také aquaparku? To už je taky tradice, o které ví radnice, hygiena, živnostenský úřad...

Neděle, 24. července 2022, 20:24Odpovědět

Ze zchátralé textilky továrna na zábavu. Před pětadvaceti lety začala přestavba Babylonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.