Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec má být developerem, říká opozice. Na pozemcích města může postavit tisíc bytů

Jak řešit nedostatek bytů v Liberci? Podle opozice by město nemělo spoléhat na developery, ale samo se developerem stát. Město má podle zastupitele Jindřicha Felcmana (Změna pro Liberec) k dispozici pozemky, kde by mohlo vyrůst minimálně tisíc městských bytů.

Podle Felcmana po prodejích v devadesátých letech už městu moc pozemků nezbylo, přesto je na nich podle územního plánu kapacita až na 1956 bytů. „Pokud by se při reálné projektové přípravě těchto pozemků a snaze o kvalitní urbanistické řešení dosáhlo pouze poloviny této kapacity, stále jde o tisíc bytů,“ uvedl.

Za posledních dvacet let se přitom v Liberci podle Felcmana stavělo asi 260 bytů ročně. „Z toho představuje menší polovina byty v rodinných domech, tedy byty stavěné zpravidla individuálními stavebníky. Pokud by město Liberec stavělo cca 50 bytů ročně, stalo by se tak dominantním developerem na území města. Po dobu příštích 20 let by mohlo tudíž významně určovat ceny bydlení ve městě,“ vysvětlil.

Podle Felcmana je výhodou města jako developera to, že nemusí při své výstavbě splácet půjčky na předražené pozemky, jejichž cena je v současnosti vyhnána do extrémních výšin. „Byty postavené městem tak budou podstatně levnější. Většinu z nich město nebude prodávat, ale pronajímat,“ uvedl zastupitel.

Tím by pak podle něj vytvořilo i tlak na cenu u soukromých developerů. „Bydlení ve městě bude dostupnější, děti současných Liberečanů nebudou muset hledat bydlení v okolí. Zároveň bude město schopné přilákat nové obyvatele, navýší si tak daňové příjmy a městská výstavba tak bude zároveň i startem k ekonomické prosperitě města,“ myslí si Felcman.

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro LK) ale tato myšlenka naráží na složitý povolovací proces a nedostatek kvalifikovaných lidí v úřadu města. „Vždyť povolit bytový dům dnes trvá pět a více let. Pokud už bude město mít povoleno, nastupuje nelehký úkol profinancovat, postavit, prodat a držet záruky. Toto všechno město dělat může, ale je nutné si uvědomit rizika spojená s tímto plnokrevným podnikáním. Vždy zde bude politický tlak na nízké nájmy a neefektivitu erární správy," uvedl náměstek. Za lepší cestu proto považuje podporu soukromých projektů.

Na začátku 90. let dostal Liberec ze státem vlastněného bydlení asi 18 tisíc bytů, postupnou privatizací se ale počet městských bytů snížil na dnešních zhruba 1200. Ve městě je bytů zhruba 35 tisíc, kolem 4500 je ale z různých důvodů neobsazených. Liberec za poslední roky s pomocí evropské dotace opravil čtyři domy za více než 94 milionů korun a vytvořil v nich 42 sociálních bytů. Aktuálně na místě bývalé základní školy Na Žižkově staví tři domy s 49 byty za více než 140 milionů. I v tomto případě radnice většinu nákladů zaplatí z evropských dotací.

Soukromí investoři v současnosti v Liberci staví stovky nových bytů. V areálu bývalých Montážních závodů v centru města stavbaři dokončují poslední z 300 bytů a o pár set metrů dál začíná stavba první etapy čtvrti Nový Perštýn, která má do několika let nabídnout kolem 500 bytů. Stavbaři nyní rekonstruují v centru také areál bývalých tiskáren, developer tam chce mít přes 160 bytů. Domy nahradí i bývalou továrnu ve Františkově. Stavbaři ji bourají, místo nich tam postaví zhruba 300 bytů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky Liberec, dveloper, výstavba, byty, liberec otevřený lidem, developer, pozemek, dům, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

1/ v případě, že chce město prodat pozemky určené je stavbě bytových domů, tak je má nejprve nabídnout lidem jenž si společně postaví bytový dům
2/ město by mělo investovat do ubytoven v aktivním standardu, tedy do ubytoven které nepotřebují vodu, elektřinu, plyn a ani jiné další zdroje. Tzn. hromady a hromady pokojů, kuchyně, prádelny, sprchy, místo pro policii, sběr dešťové vody, úprava dešťové vody, sběr tepla, akumulace tepla, sběr elektřiny atd. atd. Investovat a vytvořit bydlení pro lidi s nejnižšími příjmy! Takové domy budou mít jen náklady na údržbu a proto skorovšechny peníze z pronájmu půjdou městu.

Čtvrtek, 16. června 2022, 22:01Odpovědět

Liberec má být developerem, říká opozice. Na pozemcích města může postavit tisíc bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.