Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zimní údržba přišla Liberecký kraj na 127 milionů korun. Vyšla levněji než ta minulá

Zimní údržba přišla tuto zimu Liberecký kraj na 127,25 milionu korun, byla tak zhruba o 11 procent levnější než ta minulá. Přesto patřila k těm dražší, na financování údržby komunikací v létě a v závěru roku plánuje proto kraj přidat dalších bezmála 38 milionů korun. Předcházející zima 2020/2021 stála kraj 143,56 milionu korun a byla druhou nejdražší za posledních deset let.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu náročná. Krajská firma Silnice LK zajišťuje údržbu 2061 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Solí udržovali v zimě silničáři zhruba 822 kilometrů silnic, což je bezmála 40 procent všech krajských cest. Kolem 1120 kilometrů se v kraji sype drtí, jen pluhem protahují asi 60 kilometrů komunikací. Rok od roku přibývá silnic, které silničáři solí. „Ne všude je to ale kvůli ochraně přírody a zdrojům pitné vody možné," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Letos v zimě se poprvé solilo i na silnicích třetí třídy v Modlibohově a Sobákově na Liberecku, do údržby byl zařazen také nový obchvat v Zákupech. Zcela bez údržby zůstalo tuto zimu 59 kilometrů krajských cest, většinou jde o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava. Jednou z mála výjimek je silnice II/290 kolem přehrady Souš, která se kvůli ochraně zdroje pitné vody na zimu pro dopravu uzavírá.

Z pohledu zimní údržby byla poslední zima průměrná. Za zimní období bylo celkem 122 zásahových dnů, do je o 11 dnů méně než v minulém zimním období. Silničáři spotřebovali zhruba 9800 tun posypové soli, 26 tisíc hektolitrů solanky a 20 500 tun písku a drti. Spotřeba soli byla o čtvrtinu nižší než předcházející zimu, písku a drtě spotřebovali silničáři zhruba o 15 procent méně než před rokem. Nejdražší byl z pohledu nákladů leden, kdy údržba stála bezmála 41 milionů korun.

V posledních deseti letech stojí zimní údržba v Libereckém kraji v průměru 117 milionů korun ročně. Nejdražší byla zima 2012/2013, kdy údržba přišla krajskou kasu na 153,5 milionu korun. K nejlevnějším naopak patřila zima 2019/2020, kdy zimní údržba v kraji stála jen necelých 86,6 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Silnice LK

Štítky ČR, silnice, počasí, správa, sjízdnost, Liberecký kraj, zima, údržba, Silnice LK a.s., Jan Sviták, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní údržba přišla Liberecký kraj na 127 milionů korun. Vyšla levněji než ta minulá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.