Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ukrajinci děkovali v Liberci Čechům, na Ukrajinu díky nim poslali 80 tun pomoci

Ukrajinští uprchlíci v sobotu v Liberci děkovali Čechům za pomoc a podporu. I díky nim už mohla zdejší ukrajinská komunita odeslat na Ukrajinu přes 80 tun pomoci, řekl při té příležitosti farář liberecké řeckokatolické farnosti Ivan Semotjuk. V zahradě kostela Nalezení sv. Kříže v centru Liberce se konal dobročinný jarmark, zněla hudba a voněla ukrajinská jídla, která mohli lidé ochutnat.

„Dnešní akce je projev vděčnosti českému národu a českému lidu za podporu Ukrajiny, je to takové malé gesto, kterým bychom chtěli vyjádřit velkou vděčnost. Výtěžek použijeme na podporu ukrajinských vojáků," doplnil Semotjuk. Zdejší farnost podle něj ve sbírce na pomoc Ukrajině pokračuje. „Sbíráme potraviny, hygienické potřeby, karimatky a spacáky, co nejvíc potřebují vojáci. Pokud nám takové vybavení někdo přinese, jsme velice vděční, na kostelních dveřích je na mě telefon, stačí zavolat, bydlím hned vedle," dodal farář.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik Ministerstva vnitra ČR žilo v kraji na konci loňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet už téměř ztrojnásobil, na konci května jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 23 070, více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku. I při pravidelných nedělních bohoslužbách je podle Semotjuka vidět, že Ukrajinců ve městě výrazně přibylo.


Ukrajinské poděkování.

Lidem přicházejícím z Ukrajiny, která čelí ruské agresi, pomáhá od 1. března centrum v budově Libereckého kraje, přestože počet příchozích klesá, kraj zatím neuvažuje o jeho uzavření. „V současné době je vytíženost kolem 20 procent, považuji za lidské a správné jim i nadále pomáhat v jejich nelehkých začátcích v cizí zemi," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Od poloviny května je omezený provoz o víkendech, pro případ, že dorazí velká skupina, jsou ale v pohotovosti policisté, lidé ze sociálního odboru i zdravotních pojišťoven, aby bylo možné uprchlíky odbavit a ubytovat.

Své humanitární středisko pomoci uprchlíkům v budově Uranu u autobusového nádraží ale v úterý 21. června uzavře město Liberec, už v středu ukončilo příjem pomoci od dárců. „Pomoc budeme dál poskytovat prostřednictvím sociálních služeb," uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Od poloviny března poskytlo město v budově potravinovou a materiální pomoc více než 6000 uprchlíkům. Rozdělili mezi ně 47 tun potravin, 120 kočárků, 50 autosedaček, 30 dětských postelí, tři tuny hraček, dvě tuny nádobí i 20 tun oblečení a ložního prádla.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Ukrajina, zábava, sociální, církve, Liberec, uprchlík, jídlo, Liberecký kraj, Martin Půta, Ministerstvo vnitra České republiky, Starostové pro Liberecký kraj, Češi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci děkovali v Liberci Čechům, na Ukrajinu díky nim poslali 80 tun pomoci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.