Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Slavná Vratislavická kyselka se po letech vrací na trh. Jablonecký výrobce Kitl ji ochutí vlastními sirupy

Jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl vrací po 14 letech na trh Vratislavickou kyselku, veřejnost ji bude mít možnost poprvé ochutnat u příležitosti Dne Vratislavické kyselky v červenci. Letos je to 160 let, co Karl Skollaude objevil náhodou pramen kyselky na zahradě při hloubení studny pro svou bělírnu látek.

Kitl koupil zchátralý areál Vratislavické kyselky v roce 2018, loni na jaře tam firma přesunula výrobu sirupů a sklady, se stáčením kyselky ale začít nemohla. Dva více než 200 metrů hluboké vrty z let 1964 a 1983 totiž patřily státu. „Tři roky a jeden měsíc trvalo, než se je od státu podařilo odkoupit a dokončit tak jejich privatizaci," řekl majitel společnosti a Podnikatel roku 2020 v Libereckém kraji Jan Vokurka. Vrty dostaly jména Liberec a Jablonec a loni na podzim zahájila firma testování, které bylo nutné pro pořízení technologie na stáčení minerálky.

Podle hydrogeologa Tomáše Vylity je místní kyselka kvalitní a chutnou středně mineralizovanou vodou. „Je tam trošku sulfátů, trošku hořčíku, jsou to vody vysoce proplyněné," doplnil. Díky přirozenému obsahu CO2 nemusí být minerálka uměle dosycena.

Vratislavická kyselka byla uznána za léčivou v roce 1894 a ve Vratislavicích pak vznikly městské lázně. Zájem o léčebné kúry byl ale malý, a tak se objekty lázní změnily v průmyslovou stáčírnu. Minerální voda se v ní s přestávkami stáčela do roku 2008.

Firma Kitl chce dodávat minerálku ochucenou sirupy vlastní výroby. „Ale chtěli bychom dělat i minerálku bez příchutě, protože dnes je doba, kdy lidé chtějí produkty přírodní, bez aromat a cukrů," řekl Vokurka. V minulosti se Vratislavická kyselka bez příchutí většinou nedělala, protože nebyly technologie, které dokázaly upravit vodu tak, aby v ní nebyly usazeniny železa. „Proto to míchali s ovocnými sirupy a to železo se navázalo na kyselinu citronovou," uvedl Vokurka. Moderní technologie ale umí podle něj vodu upravit, aby v ní usazeniny nebyly.

Jablonecká firma Kitl je ryze českou společností. Vyrábí od roku 2007, kdy uvedla na trh svůj první likér Kitl Šláftruňk. Dnes dodává na trh zhruba dvě desítky produktů, z toho 12 je ovocných a bylinných sirupů. Podnik zaměstnává včetně brigádníků kolem 40 lidí. V roce 2020 uskutečnila firma zakázky za bezmála 83 milionů korun, tržby meziročně vzrostly o pětinu. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou. U příležitosti Dne Vratislavické kyselky bude mít veřejnost 22. července možnost nejen ochutnat staronovou minerálku, ale také si prohlédnout výrobu ve zrekonstruovaném areálu.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, nápoje, firmy, Kitl, Vratislavická kyselka, sirup, minerální voda, výroba, Liberecký kraj, Liberec, Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavná Vratislavická kyselka se po letech vrací na trh. Jablonecký výrobce Kitl ji ochutí vlastními sirupy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.