Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hrádek nad Nisou připravuje nový domov pro seniory se zvláštním oddělením. Bude energeticky soběstačný

Výstavbu domova pro seniory se čtyřiadvacetihodinovou službou a oddělením se zvláštním režimem pro lidi postižené demencí připravují v Hrádku nad Nisou na Liberecku. Náklady na dům postavený v pasivním standardu odhadli projektanti na 250 milionů korun včetně DPH, sloužit by měl už v příštím roce. Radnice hledá dodavatele.

Domov by měl mít kapacitu pro 40 seniorů, z toho jedna samostatná sekce s osmi lůžky bude určena pro klienty s demencí nebo Alzheimerovou chorobou. „Dům je vyprojektovaný ve standardu pasiv plus, což znamená, že je v energiích prakticky soběstačný. Teplo je zajištěné tepelným čerpadlem s elektrickým dohříváním, na střeše toho domu je navržená fotovoltaika, která by měla kapacitně stačit na celkovou spotřebu domu," doplnil starosta Josef Horinka. Projekt počítá i s využitím takzvané šedé vody, tedy splaškové vody, která se po vyčištění využívá třeba ke splachování nebo zalévání, což by mělo snížit náklady na vodné a stočné.

Ve městě s 7700 obyvateli zatím podle starosty podobné zařízení pro seniory chybí. „Máme dva domy s pečovatelskou službou a k tomu také pečovatelskou službu, které město provozuje. Nový dům seniorů by tak měl být dalším rozšířením těchto služeb," doplnil Horinka.

Dům pro seniory chce radnice postavit na bývalých školních pozemcích, v místech, kde byly školní zahrady. „V Oldřichovské ulici přímo pod mateřskou školou," dodal starosta.

Hrádek nad Nisou hospodaří letos s rozpočtem zhruba 385 milionů korun, z toho bezmála 226 milionů jde do investic, to je téměř 60 procent. K největším akcím patří výstavby vodovodů a kanalizací a také investice do obnovy komunikací, na velkou část akcí získalo město dotace. Bez těch se podle Horinky neobejde ani plánovaná výstavba domu seniorů, bez dotací by si město tak nákladný projekt mohlo jen těžko dovolit. „Není jeden program, který by takovou stavbu podpořil, tak to skládáme z několika zdrojů," řekl. Záležet také podle něj bude na tom, zda se podaří najít dodavatele.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, správa, sociální, senioři, Hrádek nad Nisou, dům, Liberecký kraj, Josef Horinka, domov pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrádek nad Nisou připravuje nový domov pro seniory se zvláštním oddělením. Bude energeticky soběstačný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.