Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Významný sklář a výtvarník pod Ještědem Karel Wünsch by oslavil devadesáté narozeniny

Zrcadlová stěna na Ještědu, nápojové sklo, keramika i textil. Za tím vším stojí známý výtvarník Karel Wünsch, letos by oslavil devadesát let. Připomínají ho některé exponáty v hotelu Ještěd ze sbírky Severočeského muzea v Liberci.

„Náš kraj obohatila a obohacuje stále řada významných sklářských jmen. Severočeské muzeum se sklu v rámci svých sbírek věnuje a pravidelně představuje veřejnosti to nejlepší, co se v nich nachází,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Karel Wünsch žil v letech 1932–2020, narodil se v Novém Boru. „Zůstal celý život věrný zdejšímu regionu, přesto svou originální tvorbou výrazně přispěl ke skvělému renomé českého skla v domácím prostředí i ve světě," sdělil v tiskové zprávě mluvčí kraje Jan Mikulička

Studoval na Průmyslové škole sklářské a poté na Vysoké škole umelěckoprůmyslové. Od roku 1959 působil po dobu deseti let v národním podniku Borské sklo coby podnikový výtvarník a designer. „Z té doby pochází dlouhá řada jeho skvělých návrhů a sériových realizací z oborů malovaného, rytého, leptaného, vrstveného, broušeného, hutnického i nápojového skla a rovněž několik pozoruhodných vitráží," sdělil Mikulička. 

Výstava v muzeu

V návrhářské činnosti byl Wünsch velice úspěšný, od roku 1970 začal pracovat na volné noze. Spolupracoval však nadále nejen s borskou sklárnou. V roce 1975 měl Wünsch výstavu v Severočeském muzeu, jejíž expozice nabídla k vidění závěsné talíře z cyklů Sluneční disky a Orchideje, dekorativní poháry, volně tvarované vázy, plastiky i navržené práce pro Ústředí uměleckých řemesel či podnik Skloexport. 

Úspěchů dosáhl Karel Wünsch nejen v Čechách, ale i za hranicemi a získal řadu ocenění. V roce 2008 byl vyznamenán Poctou hejtmana, roku 2022 obdržel Čestnou medaili města Liberce in memoriam.
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, skláři, Ještěd, umění, výtvarné, historie, Karel Wünsch, sklo, Severočeské muzeum v Liberci, Květa Vinklátová, exponát, muzeum, Nový Bor, Česko, narozeniny, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Významný sklář a výtvarník pod Ještědem Karel Wünsch by oslavil devadesáté narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.