Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec chce místo kompostárny bioplynovou stanici. Vyrábět by mohla CNG pro autobusy MHD

V Liberci by do několika let mohla fungovat bioplynová stanice. Ta by zpracovávala bioodpad z domácností a vyráběla z něj CNG, na který by jezdily autobusy MHD. Zatím se ale jedná jen o záměr. Znamená to také, že město zatím nebude mít vlastní kompostárnu, která byla připravená už za minulého vedení. Bioplynová stanice by totiž měla vzniknout v Londýnské ulici u čističky odpadních vod, kam byla původně naprojektovaná právě kompostárna.

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro LK) je projekt na začátku. „Jsme úplně na začátku, jen proces povolení bioplynové stanice je extrémně náročný,“ uvedl.

Bioplynová stanice by pak mohla vyřešit hned dvě věci, zpracovávala by bio a gastro odpad z libereckých domácností, ze kterého by zároveň vyráběla bio CNG. A i pro ten by město našlo využití. „Z odpadů z domácností díky bioplynové stanici vznikne bio CNG, které bude využíváno k pohonu našich autobusů MHD a také ke snížení závislosti na fosilních palivech dodávaných ze třetích zemí,“ vysvětlil Šolc.

Nyní město také sběr bio odpadu má, lidé využívají hnědé popelnice a mohou ho vozit do sběrných dvorů. Jenže město pak kvůli chybějící kompostárně odpad odváží. „Žádná ekologická hitparáda to není. Nákladními auty odpad převážíme do třídírny v Krásné Studánce a poté do Mimoně,“ dodal náměstek.

A právě tento stav tak bude trvat dál. Pokud projekt bioplynové stanice projde, odpad se bude odvážet do té doby, než začne stanice fungovat. Město se ale plánu kompostárny nevzdává, jen by pro něj hledalo jiné místo. A nešlo by o halovou stavbu. „Pokud bychom neuspěli s projektem bioplynové stanice, pak by kompostárna vznikla, i když spíše v širším okolí města, protože potřebuje hodně místa,“ uvedl Šolc.

Projekt halové kompostárny byl přitom připraven na místo uvažované kompostárny už za minulého vedení. Současné vedení projekt přepracovalo, za čtyři roky se ale stavět nezačalo. A ani nezačne, alespoň do té doby, než bude posouzena stavba bioplynové stanice.

„Kancelář architektury města se donedávna věnovala kompostárně v Londýnské ulici, vznikla i studie vlivu na životní prostředí EIA. Byl by to halový provoz. Nicméně bioplynová stanice má svoji prioritu. V takovém případě bychom pro projekt kompostárny hledali jiné umístění,“ uzavřel primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Bioplynová stanice by ročně mohla zpracovat 15 až 30 tisíc tun bioodpadu, díky sousedství s čističkou odpadních vod by zpracovávala i biologicky rozložitelné kaly. Výhodou je, že zpracovává i gastro odpady z domácností, což kompostárna neumožňuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Liberec, cng, bioplyn, bioplynová stanice, odpad, kompost, stlačený zemní plyn, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Za tohoto vedení se zastavili všechny projekty. Dodělali se jen ty, které připravilo minulé vedení a současné se jejich výsledky pyšní. Za čtyři roky nedokázalo téměř nic, kromě osazení několika laviček a stromků. Projekty nejsou připravené žádné a to je průšvih. Autobusák, bazén, parkovací dům, propojení v Pastýřské ulici a pod. připraveno není a nebude. Hlavně, že nám předvedli projekty a krásné vizualizace za drahé peníze. Skutek utekl. Na podzim sečtem a podtrhnem.

Středa, 29. června 2022, 12:16Odpovědět

Michal Mazgal

Jak že pokud město uspěje? Město má odborníky a je to stát, takže stačí zavolat na ministerstvo a tam jim řeknou jak to mají udělat (tečka) kapacita má být větší, aby se zpracoval všechen biodpad (tečka)

Úterý, 28. června 2022, 13:18Odpovědět

Liberec chce místo kompostárny bioplynovou stanici. Vyrábět by mohla CNG pro autobusy MHD  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.