Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec připravuje revitalizaci sídliště Gagarinova. Chce víc parkovacích míst i zklidnění dopravy

Liberec připravuje revitalizaci dalšího sídliště, Gagarinova s 850 byty. Práce budou rozdělené na etapy a začnou nejdřív v příštím roce. Výsledkem by mělo být nejen víc míst k parkování aut, ale paradoxně i zklidnění dopravy, informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Návrh podle primátora vychází z urbanisticko-architektonické studie, jež vznikla i na základě podnětů obyvatel sídliště. „Výsledkem této participace je mimo jiné to, že maximalizujeme počet parkovacích míst vázaných na obvodovou komunikaci, čímž dosáhneme požadovaných parkovacích kapacit. Zároveň minimalizujeme pohyb motorových vozidel uvnitř sídliště, čímž vytvoříme bezpečnější podmínky pro volný pohyb dětí a zároveň využití otevřených prostranství," uvedl primátor.

Na sídlišti s 28 bytovými domy žije přes 1650 obyvatel. Míst k parkování tam je bezmála 500, po úpravách by jich mělo být přes 650. „Při průzkumech jsme zjistili, že zde parkuje špičkově až 640 aut," uvedl Zámečník.

Návrh koncepce dopravy je založený na maximálním posílení parkovací kapacity podél obvodové komunikace, což je právě Gagarinova ulice, a jejím doplnění stromořadím, trávníky a záhony. „Zásahy do vegetace vnitřní části sídliště budou prováděny v souladu s plánem údržby. Vnitřní prostory, uvolněné po přesunutém divokém parkování, bude možné využít pro hřiště a herní prvky pro starší děti," píše se ve studii zveřejněné na webu města v podkladech pro jednání zastupitelstva.

Ve stotisícovém Liberci je na sídlištích zhruba 20 tisíc bytů, ve kterých žije 40 tisíc lidí. Z nich 20 tisíc žije v 10 tisících bytech na 15 sídlištích vybudovaných do konce 80. let minulého století, mezi ně patří i sídliště Gagarinova. „Jejich stav je často neutěšený, a proto je třeba se jim systematicky věnovat. Naposledy se dělala revitalizace sídliště Rochlice, a to před deseti lety. Proto jsme už před dvěma lety schválili koncept revitalizace sídliště Ruprechtice," uvedl primátor. První etapa revitalizace ruprechtického sídliště za 15 milionů korun začala letos na jaře v Rychtářské ulici. Na sídlišti Gagarinova začnou práce nejdřív v příštím roce. Zámečník předpokládá, že zastupitelstvo by mohlo letos v prosinci schvalovat podání žádosti Státnímu fondu podpory investic o šestimilionovou dotaci na první etapu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, byty, doprava, parkování, Liberec, sídliště, revitalizace, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec připravuje revitalizaci sídliště Gagarinova. Chce víc parkovacích míst i zklidnění dopravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.