Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Spor o obnovu parku u Severočeského muzea. Vznikla petice pro jeho zachování, kraj však připomínky zohledňuje

Budoucí podoba parku u Severočeského muzea v Liberci se nelíbí části občanů, veřejné projednávání se setkalo s vlnou kritiky. V reakci na představení projektu vznikla Petice proti rekonstrukci parku u muzea, jejíž autorkou je opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová. Podle vyjádření kraje i muzea se s připomínkami veřejnosti pracuje.

Pod petici pro zachování stávající podoby parku se týden po zveřejnění podepsalo přes tisíc lidí. Autorka ji plánuje po prázdninách předložit na projednání zastupitelstva Libereckého kraje. „Po bouřlivém představení projektu, kde byl plný sál a přesto mnozí zastánci rekonstrukce říkali, že jde jen o pár ukřičených jedinců, je zájem o petici jednoznačným vzkazem: Rekonstrukci opravdu nechceme, stávající podoba se nám líbí a jsme přesvědčeni, že veřejné peníze se dají využít jinde a lépe,“ komentovala Zuzana Kocumová

Parku chybí jen údržba, míní kritici

Někteří přidávají k podpisu i připomínky a důvody, proč s plánovanou rekonstrukcí nesouhlasí. Park má podle nich své kouzlo a krásu, chybí mu jen lepší údržba. „Je to takový český zvyk, nechat věci zchátrat a poté se zanedbanou údržbu snažit dohnat velkým projektem. Sehnat velké peníze na kompletní rekonstrukci a zmobilizovat síly na krátké období realizace projektu, to je pro politiky paradoxně snazší než zajistit a kontrolovat odpovědnou údržbu. Jenže zde se to dotýká krásného místa, ke kterému mají tisíce lidí silný vztah. A ti lidé volají právě jen po údržbě, ne násilném překopání podoby parku,“ uvedla Kocumová.

Rekonstrukce parku by měla stát odhadem asi 34 milionů korun, vzhledem k současné situaci a rostoucím cenám ve stavebnictví však lze očekávat růst nákladů. 
 „Chci věřit, že tentokrát bude radní Vinklátová a její političtí partneři veřejnosti skutečně naslouchat a tak nebývalý zájem veřejnosti je přiměje rekonstrukci odvolat,“ dodala Kocumová.

S připomínkami veřejnosti se pracuje 

Připomínky mohla veřejnost zasílat do 15. června na email muzea. Na představení projektu zaznělo, že budou zpracovány ty připomínky, které budou relevantní z památkářského a odborného krajinářského hlediska. „Prakticky se opakovalo cca 10 připomínek. V tuto chvíli s nimi pracuje Atelier Krejčiříkovi a také připravuje novou vizualizaci parku. Některé připomínky budou zapracovány a některé nikoliv. U těch ale bude zveřejněna argumentace, proč se tak nestalo," sdělila Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

„Hledáme kompromisní řešení," dodal ředitel muzea Jiří Křížek. Z projektu vypustili třeba exteriérové výstavní panely, což ale ředitele mrzí z hlediska muzejního výstavního programu a celkového kulturního programu Liberce. „Panelové exteriérové výstavy se běžně dělají, kolem muzea jsme se bohužel setkali s nepochopením. Na venkovní výstavy nerezignujeme, ale nebudeme je spojovat s revitalizací muzejního parku," vysvětlil ředitel.

V současnosti se tedy na projektu dále pracuje. Podle Křížka probíhá mimo jiné aktualizace stavebních výkresů a inventarizace vegetace, protože stav stromů i keřů se zřejmě vlivem sucha za 2 roky, co se projekt zpracoval, zhoršil. Proběhne také vodoprávní řízení ohledně záchytu dešťové vody. 

„Petice je demokratickou možností, jak se vyjádřit k tématu. To samozřejmě respektuji. Co se týče jejího pojetí, je založena na primární nedůvěře, že budeme pracovat se zaslanými připomínkami. Jak jsem na představení projektu slíbila, pracujeme s nimi," uvedla Vinklátová. „Udělali jsme chybu, že jsme na začátku veřejnost k projektu nepřizvali. Částečně nám do toho vstoupil covid a omezená možnost setkávat se, ale podstatnou roli v tom hrála právě památková ochrana, která velmi limituje to, jakým způsobem je možné s parkem nakládat," dodala. 

Co bude se zelení? 

Veřejnost se také postavila proti plánu kácet rododendrony a další stromy. „Rád bych keře zachoval, ale nevím, jestli to je reálné. Aktuálně budeme provádět geologické a statické sondy do terénu tak, aby se keře při sondách nepoškodily, byť je to skroro nemožné - kořeny i kmeny keřů tvoří srostlici, ve které se nedá nijak stavebně pohybovat," uvedl ředitel. Najal specializovanou firmu na archeologické výkopy, která snad sondy zvládne ručně bez použití mechanizace. 

„Rododendrony, pokud nebudou zůstávat na místě, budou v rámci parku přesazeny. Pouze v zadní části budou vykáceny ty, které mají vysoké holé kmeny," informovala Vinklátová.

Většina připomínek je podle Křížka emotivní, bez racionálního základu. Ohledně údajného betonování parku vysvětlil, že reálně betonové plochy odstraňují a nově nevytváří. Kácení je navrženo u devíti stromů, které jsou ve špatném stavu, či se jedná o nálety. Sedmnáct stromů je pak v plánu vysázet, počet stromů v parku tak vzroste.  

Nová dispozice parku se podle Vinklátové vrací v základních parametrech k historické podobě a obohacují jej památkáři akceptované nové prvky, jako například vodní prvek. „Velkou přidanou hodnotou bude sběr dešťové vody do rezervoáru, ze kterého se bude park zavlažovat a napájet i vodní prvek," sdělila. 

Opravte jiný městský majetek, zní z řad kritiků

„Domnívám se, že petice Zuzany Kocumové je její osobní politická aktivita k nadcházejnícím komunálním volbám. Muzejní park je majetkem Libereckého kraje, tj. komunální politiky se týká třeba z hlediska územního plánovaní, kde jsme všechny požadavky města splnili, nikoli z hlediska správy městského majetku, což si spousta lidí zmatečně myslí; častá kritika je, že máme opravit jiný městský majetek a ne muzejní park, což z pohledu muzea nelze splnit," uvedl Křížek. 

Schválili rekonstrukci památkáři?

Nejen řediteli vadí nepravdivé informace ohledně neschválení revitalizace parku památkáři. Podle něj muzeum obnovu parku dopředu detailně řešilo s Národním památkovým ústavem, ten doporučil projektanta Ateliér Krejčiříkovi, který zapracoval všechny připomínky památkářů. „Zuzana Kocumová tyto podklady měla, přesto dál tvrdila, že obnova parku není památkáři schválená. Stejně to je třeba s údržbou parku. Osobně jsem jí posílal detailně rozpracovaný rozpočet na stávající údržbu parku, přesto dál tvrdí, že muzeum park zanedbává," sdělil Křížek. 

„Byla to lež, kterou Zuzana Kocumová neváhala bez ověření zveřejnit. Souhlasné vyjádření pochopitelně máme. Bez něj bychom nezačali projektovat," dodala náměstkyně hejtmana. 

Přibližně v polovině července by měla proběhnout tisková konference, kterou bude pořádat Liberecký kraj, kde se budou prezentovat aktuální úpravy projektu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaromír Baxa

Štítky Liberecký kraj, Severočeské muzeum, park, rekonstrukce, petice, muzeum, projekt, Zuzana Kocumová, Severočeské muzeum v Liberci, představení, Jiří Křížek, Květa Vinklátová, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor o obnovu parku u Severočeského muzea. Vznikla petice pro jeho zachování, kraj však připomínky zohledňuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.