Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecké armádní chemiky čeká mise. Příští rok budou nasazeni v Litvě

Liberečtí armádní chemici se připravují na misi do Litvy. Příští rok tam budou působit v rámci východního křídla NATO. Nasazeno bude kolem 80 vojáků, řekl Martin Fokt, velitel 31. pluku radiační chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče.

„V současné době se připravujeme na nasazení našich jednotek do eFP Litva, čili od roku 2023 budou naše jednotky opět působit v rámci aliance na východním křídle," řekl Fokt.

Liberečtí chemici jsou nyní také ve fázi, kdy postupně přebírají nová průzkumná lehká obrněná vozidla české výroby, která nahrazují zastaralou sovětskou techniku. „V současné době máme dvě roty plně vybavené, letošní rok vybavíme třetí rotu a poslední rota bude dovybavena do poloviny roku 2023," dodal velitel pluku.

Na vývoji vozů, které jsou vybavené veškerými přístroji ke zjišťování radiace a chemických látek, se pracovalo od roku 2008. Jsou na podvozku Iveco a tvůrcem nástaveb je Vojenský výzkumný ústav, který na vývoji od začátku spolupracoval s libereckými chemiky. Armáda pořídí dohromady 40 párů těchto vozů, ministerstvo obrany za ně včetně DPH zaplatí více než pět miliard korun. Pro libereckou jednotku je určeno 20 párů. Vozy mají moderní maskování, balistickou a protiminovou ochranu a jsou vybavené věží s kulometem. Jejich výhodou také je, že pro měření venku může posádka v rizikových místech vyslat speciálního robota, aniž by musela opustit kabinu.

Liberečtí vojáci si ve čtvrtek slavnostním nástupem připomněli Den ozbrojených sil. Při ceremoniálu převzalo medaili prvního stupně devět členů jednotky, medaili II. stupně další čtyři a medaili III. stupně 35 vojáků. Stužku I. stupně za dvacetiletou službu obdrželo pět chemiků a za pětadvacetiletou službu Hana Pudilová.

Den ozbrojených sil je připomínkou slavnostní přehlídky Československé střelecké brigády z 30. června 1918 ve francouzském městě Darney, při které nejvyšší představitel tehdejší Československé národní rady Edvard Beneš deklaroval právo Čechů a Slováků na samostatnost a vlastní stát.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Agentura vojenského zdravotnictví

Štítky ČR, Litva, NATO, armáda, Liberec, Starkoč, Iveco, Edvard Beneš, Ministerstvo obrany České republiky, Československá národní rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké armádní chemiky čeká mise. Příští rok budou nasazeni v Litvě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.