Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci se staví nejvíce bytů v Libereckém kraji. Opozice by chtěla ještě větší aktivitu ve výstavbě

Nejvíce bytů v Libereckém kraji se staví v Liberci, v posledních letech je to v průměru zhruba pětina ze všech. Opozice ve městě by přesto chtěla, aby radnice při výstavbě byla aktivnější a mohla tak více ovlivňovat dostupnost bydlení. V tomto směru ale podporu dalších stran v zastupitelstvu nemá.

Od roku 2018 se postavilo v Liberci ročně mezi 144 až 307 byty. Opoziční zastupitel Jindřich Felcman míní, že město by se mělo chovat jako developer. Podle něj je na pozemcích města možné postavit minimálně 1 000 bytů. „Pokud by město Liberec stavělo cca 50 bytů ročně, stalo by se tak dominantním developerem na území města. Po dobu příštích 20 let by mohlo tudíž významně určovat ceny bydlení ve městě," řekl Felcman.

S tématem podpory bytové výstavby jde do kampaně pro podzimní komunální volby i ODS, jež je v radniční koalici, chce jít ale jinou cestou. „Nemyslím, že by to město mělo platit, ale nemělo by házet klacky pod nohy těm, kteří stavět chtějí," řekl radní za ODS Petr Židek. Také náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) za lepší cestu považuje podporu soukromých projektů s ohledem na složité povolovací procesy a nedostatek kvalifikovaných lidí na magistrátu.

Liberec vlastní zhruba 1 200 bytů

Za poslední roky přibylo 42 sociálních bytů, které vznikly rekonstrukcí čtyř bytových domů za více než 94 milionů korun. „Konkrétně jde o zrekonstruovaný dům v Žitavské ulici, to bylo v roce 2019. Pak v roce 2021 proběhla rekonstrukce objektů v Proboštské a Orlí ulici a aktuálně je devět nových bytů v domě v ulici Dr. Milady Horákové," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Domy město rekonstruovalo s pomocí evropské dotace. Díky nim staví dalších 49 sociálních bytů za více než 140 milionů na místě bývalé školy v ulici Na Žižkově.

Další dvě největší města v Libereckém kraji za poslední roky žádné nové byty nepostavila, jen některé opravila. „V roce 2021 si město otevřelo úvěr na opravy 48 bytů s tím, že dočerpat jej může do prosince 2022. Prozatím z něj vyčerpalo 7,5 milionu korun na 23 bytů. U menších bytů byly provedeny rekonstrukce za cca 200 0000 až 300 000, větší byty okolo 500 000 korun," uvedla mluvčí radnice v Jablonci nad Nisou Jana Fričová.

Obdobné to je v České Lípě. „Od roku 2018 město žádné nové byty nepostavilo, 83 městských bytů jsme ale opravili," uvedla mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zahrada Gallas

Štítky ČR, volby, byty, obce, Liberecký kraj, Liberec, stavba, dům, ODS, rekonstrukce, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Milada Horáková, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se staví nejvíce bytů v Libereckém kraji. Opozice by chtěla ještě větší aktivitu ve výstavbě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.