Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plánovací smlouva na dostavbu části ulice 1. máje schválena. U oken paneláku může vyrůst sedmipatrový dům

Liberečtí zastupitelé napodruhé schválili plánovací smlouvu na dostavbu části ulice 1. máje v centru Liberce. Společnost Syner tam hodlá postavit sedmipatrový dům. Ten ale vyroste v těsné blízkosti panelového domu, s čímž nesouhlasí místní. Opozice smlouvu odmítla s tím, že tak město výstavbu legitimizuje, podle koalice se ale díky ní povedlo dojednat ústupky v podobě více zeleně nebo hracích prvků.

„Vlivem stavby se sníží kvalita bydlení a také hodnota mého majetku. Můj byt má směrem k plánované novostavbě dva pokoje, z toho jeden s balkonem,“ uvedla na předchozím jednání zastupitelstva například Vladimíra Krejsová, která bydlí v panelovém domu sousedícím s plánovanou výstavbou. Nová sedmipatrová stavba by ale její byt zastínila.

Zastupitelé smlouvu minule nejdříve neschválili, náměstek Jiří Šolc (Starostové pro LK) ji ale ve čtvrtek předložil znovu. Před zastupitelstvem se navíc s lidmi z paneláku sešel. „Proběhlo setkání s občany, celou situaci jsme si vysvětlili. Neříkám, že to vítají, ale chápou to. Akt plánovací smlouvy umožní, že se mohou přihlásit do územního řízení, kde mohou uplatňovat své námitky. Jejich procesní pozice je tak mnohem lepší, než kdyby zůstalo v platnosti původní územní rozhodnutí,“ vysvětlil.

Díky smlouvě má Syner v místě postavit dětské hřiště, nový chodník i mobiliář. Bez jejího schválení ale nic z toho dělat nemusí. Neschválení této plánovací smlouvy tedy znamená, že by investor mohl stavět podle původního územního rozhodnutí z roku 2009.

Podle opozičního zastupitele Jindřicha Felcmana (Změna pro Liberec) ale bylo lepší smlouvu neschvalovat. „Stavebníkovi schválením plánovací smlouvy dáváme legitimitu. Jakou budou mít námitky místních relevanci, když už jednou byly zamítnuté?“ ptal se.

Podle něj jde o barbarský záměr, který je dědictvím minulosti. Město by pak podle jeho slov mělo se Synerem jednat. „Mnohem efektivnější by bylo odmítnou plánovací smlouvu a mělo by jednat se stavebníkem firmou Syner jakožto místní firmou, patrioty, aby projevila společenskou odpovědnost,“ myslí si.

Plán na výstavbu nového domu totiž odporuje vyhlášce. V určité části je totiž jen šest metrů od stávajícího panelového domu. Lidem z paneláku tak až zhruba do sedmého patra okna zastíní stěna nového domu.

Smlouvu ale přesto zastupitelé schválili, pro byla koalice, opozice proti.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky 1. máje, Liberec, dostavba, proluky, Syner, panelový dům, dům, stavba, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Již dávno měla vzniknout hygienická norma na přirozené osvětlení v domech, aby lidi netrpěli depresema a nezvýšily se jim náklady na vytápění! Podle toho měl být vypracován i územní plán! Všude, kde dochází k zastínění budov by měli zakročit inženýři a počítat a počítat a počítat, jaká újma na zdraví a majetku vznikne stavbou nové budovy. Náklady na vytápění a zvětšení oken by měl nést ten kdo staví nový objekt! Bohužel město řídí kapitál a né rozum! + Za komunistů vzniklo mnoho panelových domů a nikdo nebyl odškodněn a teď se děje to samé!!!

Pondělí, 4. července 2022, 16:51Odpovědět

Michal Mazgal

A je to tady zase, zase nám to tu řídí prase, který neskončilo v base!

Pondělí, 4. července 2022, 16:46Odpovědět

Plánovací smlouva na dostavbu části ulice 1. máje schválena. U oken paneláku může vyrůst sedmipatrový dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.