Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Porušení dohody, vadí ekologům plány na rozšíření skiareálu na Ještědu. Ústupová varianta, brání se TMR

Plány na rozšíření městského skiareálu na Ještědu v Liberci vnímají spolky Rodiče za klima Liberec a Jizersko-ještědský horský spolek jako porušení memoranda. Spolky to uvedly v tiskové zprávě. Provozovatel střediska TMR Ještěd pochybení odmítá. Podle ředitele areálu Jakuba Hanuše jde oproti předchozímu záměru o "ústupovou variantu."

Skiareál na Ještědu s devíti kilometry sjezdových tratí má od města pronajatá společnost TMR Ještěd ze skupiny Tatry mountain resorts od prosince 2017. Jde o pronájem na deset let s opakující se desetiletou opcí. Zatím nejviditelnější změnou je vybudování nové páteřní sjezdovka Nová Skalka. Minulý týden liberečtí zastupitelé schválili zahájení procesu změny územního plánu, jehož výsledkem by mimo jiné měly být dvě nové sjezdovky mimo výseč skiareálu.

Podle zástupců spolků tím jde o porušení dohody uzavřené v souvislosti s budováním sjezdovky Nová Skalka, kvůli níž se muselo vykácet skoro sedm hektarů lesa. „Porušení memoranda je nehoráznost ze strany vedení města i TMR. Před dvěma lety jsme se rozhodli akceptovat kompromisní "Memorandum Ještě déle" zejména proto, že nám majitel TMR na osobním jednání za přítomnosti primátora a několika náměstků slíbil, že se areál rozšiřovat nebude. O dva roky později se firma se souhlasem vedení města chystá ukousnout z ještědského hřebenu bezmála 60 hektarů lesa kvůli volnočasové zábavě," uvedla v tiskové zprávě předsedkyně spolku Rodiče za klima Liberec Anna Kšírová.

Hanuš uvedl, že jejich původním rozvojovým záměrem bylo mimo výseč areálu po obou jeho stranách vybudovat dopravní zařízení, na které by navazovaly i nové sjezdovky či doplňující letní aktivity. „Podpisem memoranda a vzájemnou dohodou i s ekologickými organizacemi naše společnost od tohoto záměru ustoupila a do rozvojového plánu zanesla pouze sjezdové tratě," uvedl Hanuš. Podle něj navazují na lanovky, jejichž nástupní i výstupní stanice se nacházejí na území skiareálu.

Nové sjezdovky, prodloužení lanovky k tramvaji. Liberec prověří rozvoj areálu na Ještědu

Liberečtí zastupitelé na čtvrtečním zasedání schválili dva body týkající se Ještědu a areálu na jeho svazích. Týká se změn územního plánu, město nechá prověřit variantu prodloužení lanovky ke konečné stanici tramvaje a také rozšíření lyžařského...

„Je zcela běžnou praxí všude ve světě při rozvoji lyžařských areálů, že pro zajištění požadované kapacity střediska a bezpečný pohyb lyžařů na jednu lanovku přísluší minimálně dvě sjezdové tratě. Obě námi navrhované sjezdovky jsou tak součástí stávajícího areálu a svým profilem jsou určeny především pro rodiny s dětmi a rekreační lyžaře," řekl. Předkládaný návrh označil za ústupovou variantu. „Která nezatíží přírodní prostředí výstavbou dalších údolních stanic, a zároveň jedinou možnou, která dává smysl z pohledu dlouhodobého rozvoje rekreačního sportu na Ještědu," dodal.

Zda je rozvoj areálu v souladu s memorandem, by měla radnice řešit. Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) už na jednání zastupitelstva minulý týden přislíbil, že v létě svolá na toto téma pracovní jednání zastupitelů. Opozice neúspěšně navrhovala, aby do vyjasnění byl proces změny územního plánu pozastaven.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, rekreace, ekologie, příroda, správa, Liberec, Ještěd, sjezdovka, TMR Ještěd a.s., les, Tatry mountain resorts, radnice, Nová Skalka, Igor Rattaj, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Porušení dohody, vadí ekologům plány na rozšíření skiareálu na Ještědu. Ústupová varianta, brání se TMR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.