Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hrady a zámky v Libereckém kraji měly do konce června přes sto tisíc návštěvníků

Osm státních hradů a zámků v Libereckém kraji navštívilo do konce června přes 114 tisíc lidí. Je to skoro třikrát více než loni i předloni, ale zhruba o čtvrtinu méně než v době předcovidové, kdy návštěvníků bývalo přes 150 tisíc.

Na hodnocení je ale ještě brzy. „Uvidíme, jak se situace vyvine přes letní, návštěvnicky nejsilnější měsíce," uvedla regionální mluvčí Územní památkové správy Lucie Bidlasová.

Do konce června byl nejnavštěvovanějším státním objektem v kraji zámek Sychrov, kam přišlo přes 35 tisíc lidí, následovaný nedalekou zříceninou Trosky s bezmála 24 tisíci návštěvníky. Více než 15 tisíc lidí si prohlédlo hrad Bezděz a také Frýdlant, kde je od této sezony rozdělená trasa zvlášť pro hrad a pro zámek.

V červenci a srpnu bude na hradech a zámcích tradičně nejvíce doplňkových akcí. Na zámku Hrubý Rohozec například o některých sobotách prohlídky oživí hraní Radka Rejška na původní zámecké varhany, na zámku Lemberk bude možné prohlédnout si v některých dnech Bredovskou zahradu s letohrádkem a na hradu Bezděz se bude možné setkat se spisovatelem Vlastimilem Vondruškou a pomyslně i s jeho postavou Oldřichem z Chlumu. Na Troskách budou i letos lanochodci a zámecký areál na Sychrově se v létě se stane dějištěm muzikálů a divadelních představení a opět tam budou i Skotské hry. Novou výstavu má od minulého víkendu zámek Zákupy, věnovaná je poslednímu českému králi a majiteli zámku Karlu I.

Výstavu připravuje i příhraniční hrad Grabštejn na Liberecku. Bude ji mít od 17. července a zaměřená bude na africké putování manžela Marie Clam-Gallasové z počátku 20. století. „Výstava Afrika Karla Podstaského z Lichtenštejna nemá být jen pouhou výstavkou historických fotografií. S kolegy jsme si dali opravdu záležet na tom, abychom pro návštěvníky připravili co možná nejvěrnější obraz toho, jak taková výprava do Afriky na počátku 20. století vypadala," uvedla kastelánka hradu Věra Ozogánová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní zámek Sychrov

Štítky ČR, památky, Liberecký kraj, hrady, zámky, zámek, hrad, Sychrov, Hrad Bezděz, Afrika, Vlastimil Vondruška, Trosky, Skotské hry, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrady a zámky v Libereckém kraji měly do konce června přes sto tisíc návštěvníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.