Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lesní koupaliště v Liberci a přírodní koupaliště v Tanvaldu jsou nevhodná ke koupání

Nevhodná ke koupání jsou v Libereckém kraji dvě přírodní koupaliště, v Tanvaldu na Jablonecku a Lesní v Liberci. U obou jsou důvodem nadlimitní hodnoty fekálního znečištění. Kvalitou vody jsou obě koupaliště na čtvrtém z pěti stupňů hodnocení hygieniků.

Podle starosty Tanvaldu Vladimíra Vyhnálka nejde u nich o nic neobvyklého. „Je to přírodní koupaliště, to není betonová vana a nedokážete to úplně vydezinfikovat jako v bazénu," uvedl. Podle něj to řeší občasným vypuštěním vody z koupaliště, což už nyní udělali. „Hasiči koupaliště vyčistí, pak ho zase napustíme, chemicky upravíme a bude to v pořádku," dodal starosta. Přírodní koupaliště v Tanvaldu je z 30. let minulého století a od té doby se podle starosty příliš nezměnilo. Zásobované je vodou z potoka.

Bezmála 80 let staré Lesní koupaliště v Liberci na úpatí Jizerských hor bylo opětovně zprovozněno v létě 2018. Předtím bylo uzavřené, chátralo od roku 2001.

Lesní koupaliště v Liberci má v pronájmu od města nyní spolek Lesní koupaliště, který ho postupně zvelebuje. Letos začaly práce na vybudování nového zázemí a město spolku přidalo přes 730 000 korun na vybudování čističky odpadních vod. 

Hygienici sledují v Libereckém kraji kvalitu vody pravidelně v 34 nádržích a koupalištích. Na stupni tři je od počátku letní sezony Máchovo jezero u Doks na Českolipsku. Stejně jako v předchozích letech to je kvůli zvýšenému výskytu sinic. Koupání v jezeře nedoporučují hygienici dětem, alergikům, těhotným ženám a dalším podobně citlivým jedincům.

Na druhém stupni jsou rybník Bažantník u autokempu v Sedmihorkách v Českém ráji a přírodní koupaliště v Zákupech a Nedamově u Dubé na Českolipsku. Mírně zhoršenou kvalitu v těchto nádržích značí snížená průhlednost vody. Riziko možných zdravotních obtíží je sice malé, lidé by se ale podle hygieniků měli po koupání přesto osprchovat.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, rekreace, zdraví, lesní koupaliště, Liberecký kraj, hygienická stanice, koupaliště, přírodní koupaliště, koupání, Liberec, Tanvald, okres Jablonec nad Nisou, okres Česká Lípa, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesní koupaliště v Liberci a přírodní koupaliště v Tanvaldu jsou nevhodná ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.